Clicky

 
Transport Online - Export goederen van Nederlandse makelij naar Groot-Brittannië gestegen in eerste kwartaal

Export goederen van Nederlandse makelij naar Groot-Brittannië gestegen in eerste kwartaal

Export goederen van Nederlandse makelij naar Groot-Brittannië gestegen in eerste kwartaal
20-05-2021 08:59 | Exportcijfers | auteur Redactie

DEN HAAG - De export van goederen van Nederlandse makelij naar het Groot-Brittannië was 24 procent hoger in het eerste kwartaal van 2021 dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Tegelijkertijd daalde de wederuitvoer naar het Groot-Brittannië met 26 procent. De totale export naar het Groot-Brittannië bleef hierdoor nagenoeg onveranderd. De totale goederenexport groeide in het eerste kwartaal van 2021 met 5 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS over de handel in internationale goederen.

De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij naar het Groot-Brittannië was in het eerste kwartaal 5,7 miljard euro. De wederuitvoer was in die periode goed voor 3,2 miljard euro. In 2020 verdiende de Nederlandse economie circa 56 cent per euro export van goederen van Nederlandse makelij naar het Groot-Brittannië, tegen 14 cent per euro wederuitvoer.

Belang export Nederlandse makelij naar het Groot-Brittannië toegenomen

In het eerste kwartaal van 2021 groeide de totale export van in Nederland geproduceerde goederen met 8 procent; beduidend minder dan de exportgroei naar het Groot-Brittannië (24 procent). Dit komt deels doordat het aandeel van olie en gas in het exportpakket veel groter is geworden dan een jaar eerder. De prijzen van olie en gas zijn in het eerste kwartaal fors gestegen.

Mede door deze ontwikkelingen nam het exportbelang van goederen van Nederlandse makelij naar het Groot-Brittannië in het eerste kwartaal toe van 6,5 procent (1e kwartaal 2020) tot 7,5 procent. Dit is weliswaar 1 procentpunt hoger dan in 2020, maar in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016 was het aandeel export Nederlandse makelij naar het Groot-Brittannië ruim 1 procentpunt kleiner.

Fors meer export van olie en gas

Exporteurs van Nederlandse producten naar het Groot-Brittannië verkochten in het eerste kwartaal van 2021 met een groei van 235 miljoen euro vooral meer olie en gas. De export van bloemen en planten groeide met 179 miljoen euro. Daarnaast kwam de export van medische apparaten en andere medische hulpgoederen in de eerste drie maanden van dit jaar goed op stoom. Andersom bleef vooral de export van in Nederland vervaardigde personenauto’s naar het Groot-Brittannië fors achter bij het eerste kwartaal van 2020.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions