Clicky

 
Transport Online - Netanyahu: Israël heeft geen tijdschema voor beëindigen geweld

Netanyahu: Israël heeft geen tijdschema voor beëindigen geweld

Netanyahu: Israël heeft geen tijdschema voor beëindigen geweld
19-05-2021 14:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

TEL AVIV - Israël kan niet zeggen wanneer er wordt gestopt met de aanvallen op de Gazastrook. Premier Benjamin Netanyahu vertelde in gesprek met Israëlische media dat het niet mogelijk is om een tijdschema te maken.

Netanyahu is uit op een "krachtige afschrikking" om toekomstige conflicten met Hamas te voorkomen. Hij zei dat Israël de doelen van de operatie tegen de militante Palestijnen wil bereiken en dat eerdere operaties lang duurden. "Een tijdschema is dus niet mogelijk".

Israël en Hamas voeren sinds vorige week maandag zware beschietingen op elkaar uit. Een militaire bron verklaarde woensdag dat Israël onderzoekt wanneer het mogelijk is om een wapenstilstand met Hamas af te kondigen. De anonieme bron zei dat een staakt-het-vuren mogelijk is, maar dat nog dagen bombarderen ook een optie is.

Evalueren

"We bekijken wat het beste moment is voor een wapenstilstand", aldus de bron tegen persbureau AFP. Israël is bezig met evalueren of de mogelijkheden van Hamas om Israël aan te vallen genoeg zijn verkleind. "De Hamas-leiding van Gaza moet begrijpen dat de raketaanvallen op Israël niet mogen blijven plaatsvinden", zei de militaire bron.

Het geweld heeft het leven gekost aan meer dan 200 mensen, vooral in de Gazastrook. Daar raakte de infrastructuur ernstig beschadigd door de aanhoudende strijd tussen Israël en militante Palestijnen. Tienduizenden Palestijnen zijn hun huizen ontvlucht en in Israël moeten veel mensen schuilen voor raketbeschietingen.

Internationaal groeit de druk om een wapenstilstand te sluiten en ook in Israël vragen commentatoren zich af hoe zinvol het is om de strijd voort te zetten. De krant Jerusalem Post schreef dat inmiddels wel duidelijk is dat Israël niet van plan is grondtroepen te sturen om een veel hardere klap uit te delen aan Hamas.

Conflict niet te winnen

Een conflict is daardoor volgens de krant waarschijnlijk door geen van de strijdende partijen te winnen. Israël zou weliswaar enkele topfiguren hebben uitgeschakeld, maar Hamas en Islamitische Jihad zouden nog steeds beschikken over vele duizenden strijders en raketten.

Bronnen zeggen tegen de krant dat Israël de afgelopen anderhalve week twee keer heeft geprobeerd om de belangrijke Hamas-commandant Mohammed Deif te doden. Hij kwam in beide gevallen op het laatste moment weg. De Israëlische autoriteiten lijken dat volgens de krant aan te voeren als reden om door te gaan met de luchtaanvallen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden