Clicky


 


Loon DHL-pakketbezorgers naar 14,25 euro per uur

Loon DHL-pakketbezorgers naar 14,25 euro per uur

UTRECHT - Het loon van pakketbezorgers in dienst van DHL gaat in stappen omhoog van nu 12 naar 14 euro in 2024 en uiteindelijk naar 14,25 euro in 2025. Dat zijn FNV en CNV met DHL overeengekomen. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV, en Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen noemen het een geweldig resultaat voor de 9000 pakketbezorgers van DHL. In totaal stijgt het loon voor de bezorgers over de komende vier jaar met 18,75 procent.

Om de loonstijging mogelijk te maken is de cao DHL Parcel e-Commerce opengebroken. De komende periode wordt het cao-akkoord ter instemming aan de leden voorgelegd. De kantoor- en loodsmedewerkers die nu nog onder deze cao vallen, gaan uiterlijk per 1 januari 2023 over naar de cao van DHL Parcel Nederland voor niet-bezorgend personeel. De DHL-bezorgers hebben straks dus een eigen cao.

Voorbeeld voor PostNL

FNV, CNV en DHL zijn trots dat de 14-eurogrens wordt overschreden. Boufangacha: "Wij zien dat als steun in de rug voor onze Voor14-campagne. Wij hopen dat dit meer bedrijven over de streep trekt om eenzelfde stap te nemen, zoals bijvoorbeeld PostNL, waar wij deze strijd voor 14 euro per uur ook leveren."

Ook Van Rijssel is tevreden: "We hebben de lopende cao er zelfs voor opengebroken – en dat gebeurt zelden – om de lonen al eerder dan afgesproken te verhogen. Goed nieuws voor al die pakketbezorgers die zich nu voor alle internetbestellers een slag in de rondte rijden."

Werkzekerheid en perspectief

Door de loonsverhoging wordt DHL Parcel e-Commerce ook aantrekkelijker voor nieuwe werknemers, verwacht Van Rijssel. “Dit bedrijf groeit en biedt baanzekerheid. Er liggen volop kansen voor werknemers om opleidingen te volgen en door te groeien, bijvoorbeeld naar een baan als vrachtwagenchauffeur.”

Arbo-afspraak: proef met ‘elektrotrekker’

CNV Vakmensen heeft tijdens het cao-overleg ook aandacht gevraagd voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Van Rijssel: “Er wordt veel gewerkt met volgepakte rolcontainers, die soms erg zwaar kunnen zijn. Er komt nu een proef met een elektrotrekker, waar ik veel van verwacht. Het verplaatsen van containers zal een stuk makkelijker worden. En wellicht zelfs efficiënter, als je meerdere containers aan elkaar kunt koppelen.”

Kantoor- en loodsmedewerkers

De cao-partijen hebben daarnaast afgesproken dat de kantoor- en loodsmedewerkers uiterlijk per 1 januari 2023 onder de cao DHL Parcel gaan vallen, met minimaal hetzelfde loon en hetzelfde perspectief. Dat betekent een verbetering van hun arbeidsvoorwaarden, omdat voor hen dan ook de afspraken gelden over onregelmatigheidstoeslag op zondag en de cao-à-la-carte. Tot het zover is, blijft de eerder afgesproken loonsverhoging (3% per 1 januari 2022) gewoon van kracht.

Bij DHL Parcel e-Commerce werken zo’n 9.000 pakketbezorgers. Dagelijks bezorgen zij ruim een miljoen pakketten.

CNV Vakmensen legt het cao-akkoord komende weken positief voor aan de leden.

Foto's

  • DHL
    DHL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats