Clicky


Uitspraak in zaak klacht Ryanair over staatssteun KLM

Uitspraak in zaak klacht Ryanair over staatssteun KLM
19-05-2021 08:47 | Algemeen | auteur ANP

LUXEMBURG - Het Gerecht van de Europese Unie doet uitspraak over een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair over 3,4 miljard euro staatssteun voor KLM vanwege de coronacrisis vorig jaar. De Ierse budgetvlieger eist dat de rechter het goedkeuringsbesluit van de Europese Commissie vernietigt.

Het dagelijks EU-bestuur stemde in juli in met een staatsgarantie op leningen en een achtergestelde lening aan KLM. Dat gebeurde op basis van de tijdelijke opschorting van Europese concurrentieregels zodat bedrijven niet ten onder gaan door de pandemie.

Volgens Ryanair is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van pan-Europese luchtvaartmaatschappijen. De commissie gaat voorbij aan de rol die zij vervullen voor de bereikbaarheid van Nederland, en aan de schade die zij door de crisis lijden, stelt Ryanair. Volgens de commissie speelt KLM "een cruciale rol voor de Nederlandse economie in termen van banen en de toegang tot de wereld", stelde vicevoorzitter Margrethe Vestager vorig jaar.

Het gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, doet woensdagmorgen ook uitspraak over staatssteun die Spanje en Portugal hebben gegeven aan 'hun' luchtvaartondernemingen.

Ryanair heeft in Luxemburg een keur aan rechtszaken aangespannen tegen de Europese Commissie vanwege het goedkeuren van coronastaatssteun aan concurrenten. De prijsvechter heeft steeds ongelijk gekregen, onder andere over staatssteun van Zweden en Denemarken aan SAS, Finland aan Finnair en Frankrijk aan Air France.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats