Clicky

 
Transport Online - Air France-KLM voert eerste langeafstandsvlucht uit met bakolie

Air France-KLM voert eerste langeafstandsvlucht uit met bakolie

Air France-KLM voert eerste langeafstandsvlucht uit met bakolie
18-05-2021 19:54 | Noviteiten | auteur ANP/RTR

PARIJS - Air France-KLM heeft zijn eerste langeafstandsvlucht de lucht in gestuurd met zogeheten SAF. Dat is een duurzame vliegtuigbrandstof die door het Franse olie- en gasconcern Total is gemaakt uit gebruikte bakolie.

Het goedje werd voor de vlucht van Parijs naar het Canadese Montreal gemengd met normale kerosine. De brandstofmix in het toestel bestond daardoor voor 16 procent uit het duurzame alternatief.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern probeert al langer een pionier te zijn op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof. Zo liet KLM vorig jaar al een passagierstoestel op de route Amsterdam-Madrid voor een klein deel vliegen op synthetische kerosine, geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie.

Onenigheid

Vanaf volgend jaar moeten alle vluchten die vanuit Frankrijk vertrekken 1 procent SAF in hun brandstofmix hebben. Daarmee lopen de Fransen vooruit op een Europese doelstelling om voor de biobrandstof een aandeel van 2 procent te realiseren in 2025 en 5 procent in 2030. Dat moet helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

In de luchtvaartbranche bestaat nog wel onenigheid over de nieuwe regels. Dan gaat het vooral om voor wie de regels precies zouden moeten gelden. Budgetvliegers als Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, willen dat regels voor alle Europese maatschappijen hetzelfde zijn. Maar andere maatschappijen, waaronder ook Air France-KLM, vrezen voor oneerlijke concurrentie met niet-Europese luchtvaartmaatschappijen, die ook langeafstandsvluchten op Europa hebben en niet onder de nieuwe regels zouden vallen.

"We moeten op gelijke voet staan", benadrukte Air France-KLM-topman Ben Smith dinsdag nogmaals. "We kunnen geen situatie hebben waarin luchtvaartmaatschappijen die buiten Europa zijn gevestigd, ons kunnen ondermijnen, en dat is een echte zorg."

Foto's

  • J.Roeland
    SCHENK
  • J.Roeland
    SCHENK

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,635

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions