Clicky


North Sea Port en HZ University gaan samenwerken rond beheer haveninfrastructuur

North Sea Port en HZ University gaan samenwerken rond beheer haveninfrastructuur
18-05-2021 16:33 | Haven Nieuws | auteur Redactie

TERNEUZEN - North Sea Port en HZ University of Applied Sciences gaan samenwerken op het gebied van assetmanagement en data science. Hiervoor werd dinsdag 18 mei een langdurige samenwerking afgesloten.

De grensoverschrijdende haven werkt al rond assetmanagement. Het havenbedrijf in Vlaanderen en Zeeland zorgt er zo voor dat de haveninfrastructuur en bedrijfsmiddelen als wegen, kades en installaties optimaal worden beheerd. Dat kan alleen als je de technische, bedrijfskundige en financiële aspecten met elkaar weet te verbinden.

De lectoraten Asset Management en Data Science van de HZ gaan het havenbedrijf daarbij ondersteunen. Zo krijgen de betrokken werknemers van North Sea Port dit jaar drie workshops van HZ-onderzoekers. Deze trainingen blijven de komende jaren op de agenda staan. Andersom verzorgen deskundigen van North Sea Port gastcolleges op de hogeschool en kunnen studenten op excursie naar de haven en er stage lopen of afstuderen.

Praktijkgericht onderzoek

De samenwerking richt zich ook op praktijkgericht onderzoek. North Sea Port en HZ bepalen in overleg welke zaken worden onderzocht. Naast assetmanagement en data science kan het onderzoek zijn op het gebied van organisatieontwikkeling en circulair bouwen.

Bestuursvoorzitter John Dane van de HZ ziet in de samenwerking een win-winsituatie. “De ontwikkelingen en complexiteit van assetmanagement en data science vragen om samenwerking tussen mensen uit het werkveld en onderzoekers voor de ontwikkeling van kennis, innovatie en toepassing. Het is mooi dat we op dit gebied kunnen samenwerken met zo’n belangrijke speler in onze regio.”

Ook Peter Van Parys, COO North Sea Port, is enthousiast. “North Sea Port is een grensoverschrijdende haven en werkt samen met kennisinstellingen uit beide landen, dus ook met de HZ. We laten studenten graag kennismaken met onze haveninfrastructuur en het beheer ervan. De studenten krijgen zo van binnenuit zicht op hoe een haven zich ontwikkelt en zien diverse jobs in het havengebied van heel dichtbij. Omgekeerd leert het havenbedrijf van deze toekomstige werknemers nieuwe inzichten kennen.”