Clicky

 
Transport Online - Aantal coronapatiënten op ic's neemt snel af: 35 patiënten minder

Aantal coronapatiënten op ic's neemt snel af: 35 patiënten minder

Aantal coronapatiënten op ic's neemt snel af: 35 patiënten minder
18-05-2021 14:40 | Coronavirus | auteur ANP

ZEIST - Het totale aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 tot 646. Dat is de grootste daling sinds de derde golf in de coronapandemie over zijn piek heen is. Op verpleegafdelingen maakte het aantal coronapatiënten een pas op de plaats. Het zijn er nu 1503, één meer dan maandag, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De vorige keer dat de druk op de ic's in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf.

De afname is zeer welkom voor de ziekenhuizen, die nog een 'stuwmeer' aan uitgestelde zorg moeten inhalen. Na diverse zware operaties is een of meerdere dagen een ic-bed nodig. Bedden die vrijkomen kunnen snel weer worden ingezet om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te helpen, schetste voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) eerder al.

De instroom van nieuwe patiënten lag dinsdag wel hoger dan maandag, toen het LCPS uitzonderlijk lage aantallen kon presenteren. Op verpleegafdelingen kwamen het afgelopen etmaal 199 nieuwe patiënten binnen. Dat waren er een dag eerder slechts 115, het laagste aantal in maanden. Op de ic's zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen.

Over de lange termijn blijft de instroom dalen. In de afgelopen zeven dagen belandden volgens de LCPS-cijfers 1445 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling, gemiddeld 206 opnames per dag. Dat is het laagste niveau sinds 1 maart. Voor de dertiende achtereenvolgende dag daalt de gemiddelde instroom. Sinds de piek eind april is het aantal nieuwe opnames met 34 procent gedaald, aanzienlijk beter dan de 20 procent die het kabinet als voorwaarde stelde om de volgende versoepelingen door te kunnen laten gaan.

Kuipers benadrukt steevast dat dagkoersen niet heel veel zeggen. Hij kijkt liever naar meerdaagse gemiddelden. Die zien er nu al veel beter uit dan eind april, toen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen piekte. Het gemiddelde aantal opnames lag toen ruim boven de 300 per dag. De afgelopen drie dagen werden nog gemiddeld 178 mensen per dag met Covid-19 opgenomen op een ic of verpleegafdeling.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions