Clicky

 Segers heeft geen 'principiële bezwaren' tegen meeregeren

Segers heeft geen 'principiële bezwaren' tegen meeregeren
18-05-2021 11:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ziet geen "principiële bezwaren" tegen regeringsdeelname, maar hij acht de kans klein dat de ChristenUnie gaat meedoen in een nieuw kabinet. Dat zegt hij na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Zij spreekt dinsdag de fractieleiders van de grote partijen.

Segers ziet liever dat zijn partij "constructieve oppositie" gaat voeren, maar hij houdt de optie van meeregeren open "als het nodig is. Maar ik kan me geen scenario voorstellen waarin wij echt nodig zijn". Volgens hem zijn eerst de negen grotere partijen aan de beurt om tot een coalitie te komen.

Ook ziet hij een minderheidskabinet best zitten, bijvoorbeeld als het CDA besluit niet te willen meeregeren. "Dat is een heel goede optie." Volgens Segers zou het de werkrelatie tussen de Tweede Kamer en het kabinet verbeteren, omdat het kabinet dan naar meerderheden moet zoeken.

Breuk met het verleden

Als er wel een meerderheidskabinet komt, dan heeft Segers "de vurige hoop op een breuk met het verleden". De oude bestuurscultuur moet volgens hem dan plaatsmaken voor een nieuwe. Hij wil demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte daarin niet categorisch uitsluiten, iets wat hij eerder wel deed en wat hem ook vanuit zijn achterban op kritiek kwam te staan.

Segers sprak met Hamer ook over het herstelplan om Nederland weer uit de coronacrisis te krijgen, het centrale thema van deze formatiefase. Hoewel hij vooralsnog geen plek voor zijn partij ziet aan de formatietafel, wil hij hier wel "constructief en inhoudelijk" over meepraten.

Ook besprak hij onderwerpen zoals de woningcrisis, de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen. Dat zijn volgens hem thema's die niet kunnen wachten en die de demissionaire regering alvast in de begroting voor volgend jaar moet meenemen. Mocht er toch voor Prinsjesdag een nieuw kabinet zijn dan kan de nieuwe regering deze begroting nog aanpassen, zegt Segers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats