Clicky


Grootkruis van de Huisorde van Oranje voor Koningin Máxima

Grootkruis van de Huisorde van Oranje voor Koningin Máxima
18-05-2021 09:06 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft bij Koninklijke Beschikking van 6 mei 2021 aan Hare Majesteit Koningin Máxima het Grootkruis van de Huisorde van Oranje verleend ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag en als waardering voor haar vele verdiensten voor het Huis.

De versierselen zijn op op haar verjaardag op 17 mei 2021 aan Koningin Máxima uitgereikt.

Huisorde

De Huisorde van Oranje wordt verleend aan Nederlanders en buitenlanders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Koning of voor het Koninklijk Huis. Het Hoofd van het Huis Oranje-Nassau, de Koning, is Grootmeester van de Huisorde van Oranje. Toekenning van de Huisorde is een volstrekt persoonlijke aangelegenheid van het Hoofd van het Huis van Oranje: hij bepaalt wie in de Huisorde wordt benoemd. In tegenstelling tot een benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw of die van Oranje-Nassau geschiedt dit zonder betrokkenheid van een minister en wordt bestendigd met een Koninklijke Beschikking.

Koningin Wilhelmina stelde de Huisorde van Oranje in op 19 maart 1905; Koningin Juliana wijzigde in 1969 de statuten. De Huisorde werd toen gemoderniseerd en het aantal onderscheidingen in de Huisorde werd teruggebracht tot vier groepen. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana voerden een ruimhartig beleid in het toekennen van de Huisorde van Oranje. Koningin Beatrix voerde juist een terughoudend beleid, waardoor het ontvangen van de Huisorde een specialere betekenis kreeg. De statuten werden voor het laatst herzien in 2018.

De Huisorde is een onderscheiding voor Nederlanders (in Nederland en in het buitenland) die zich 'jegens Ons of Ons Huis bijzondere verdiensten hebben verworven' volgens de Statuten van de Huisorde. Deze orde kent vier graden: Grootkruis, Groot Erekruis, Erekruis en Ridderkruis.

Het Erekruis van de Huisorde

Nederlanders, met uitzondering van leden van de Koninklijke familie, kunnen niet direct in de orde worden opgenomen in een hogere graad dan Erekruis. Wel kan iemand in de orde bevorderd worden naar een hogere graad wanneer de 'bijzondere verdiensten' ook na een eerste toekenning aanhouden; ook hiervoor is een besluit van de Koning nodig.

Bevordering in de orde geschiedt ten aanzien van Nederlanders en Rijksgenoten Overzee trapsgewijze, met dien verstande dat na de opneming in de orde, tenminste drie jaren moeten zijn verstreken.