Clicky


Gerrit Krolbrug in Groningen na aanvaring weer open voor scheepvaart

Gerrit Krolbrug in Groningen na aanvaring weer open voor scheepvaart
17-05-2021 22:25 | Aanvaringen | auteur ANP

GRONINGEN - De Gerrit Krolbrug in Groningen die door een aanvaring zwaar beschadigd raakte, is maandagavond weer opengesteld voor de scheepvaart. Maandagavond rond 22.00 uur gaan ook beide loopbruggen weer open. Dinsdag gaat één loopbrug weer dicht wegens opruimwerkzaamheden, maar de andere blijft open voor voetgangers, meldt Rijkswaterstaat.

Dit weekeinde voer het Duitse vrachtschip Bodensee tegen de brug aan. Die raakte daardoor zwaar beschadigd en kon niet meer worden bediend. Door de aanvaring kwam de brug scheef in het draaischarnier te hangen.

Tientallen schepen konden niet verder en lagen voor de brug te wachten om door te kunnen varen.

Het vrachtschip was technisch in orde. Tegen de schipper van het Duitse vrachtschip, een 59-jarige man uit Tsjechië, is proces-verbaal opgemaakt wegens 'geen goed zeemanschap' en wegens het 'door zijn schuld vernielen' van de brug, aldus de Landelijke Eenheid van de politie.

Rijkswaterstaat heeft beslag gelegd op het schip. Volgens een woordvoerder is dat een standaardprocedure. "We vragen een bankgarantie en het schip krijgt een vaarverbod. Dat heeft niet zozeer met de oorzaak van het ongeval te maken, maar dat is verzekeringstechnisch."