Clicky

 
Transport Online - Netanyahu tegen Biden: doen alles om burgerdoden te voorkomen

Netanyahu tegen Biden: doen alles om burgerdoden te voorkomen

Netanyahu tegen Biden: doen alles om burgerdoden te voorkomen
15-05-2021 20:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON/JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden verzekerd dat het Israëlische leger er alles aan doet om geen mensen te raken die niet betrokken zijn bij Hamas en andere strijdgroepen in de Gazastrook. Biden sprak zijn zorgen uit over de burgerslachtoffers in Gaza.

De twee spraken elkaar telefonisch nadat een Israëlische raket een gebouw had neergehaald met kantoren van onder meer persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. Israël had kort voor de aanval gewaarschuwd dat iedereen het gebouw moest verlaten. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend. Volgens Netanyahu zijn "degenen die niet betrokken waren geëvacueerd". Hij bedankte de president voor de steun van de VS voor "ons recht om ons te verdedigen".

Biden liet in een verklaring weten de "willekeurige aanvallen op dorpen en steden in Israël" te veroordelen en bevestigde opnieuw Israëls recht op zelfverdediging. Hij wees op het "tragische" levensverlies onder Israëlische en Palestijnse burgers en het balng van het beschermen van journalisten.

Biden sprak ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het was hun eerste gesprek sinds de Amerikaanse president in januari aantrad. Volgens de woordvoerder van Abbas was het een "belangrijk" telefoongesprek, zonder details te geven. Biden heeft een gezant naar de regio gestuurd die moet proberen de rust terug te brengen.

Biden had het met zowel Netanyahu als Abbas over de gewelddadige confrontaties in Jeruzalem en op de Westbank. Hij sprak steun uit voor stappen die Palestijnen in staat moeten stellen "waardig, veilig en vrij" te leven. De Amerikaanse president zei nog maar eens achter een tweestatenoplossing te staan en praatte beide leiders bij over de manieren waarop de VS verbetering in de situatie proberen te krijgen.

Ook buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie probeert via zijn contacten de "extreem zorgwekkende situatie in Israël/Palestina te de-escaleren. Het geweld moet stoppen", aldus Borrell. Hij heeft de EU-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Nederlander Sven Koopmans, gevraagd nauw samen te werken met gezanten van de VN, de VS en Rusland. De vertegenwoordiging van China bij de Verenigde Naties liet weten dat het beëindigen van het geweld een "topprioriteit" is.

Sinds begin deze week zijn ongeveer 140 Palestijnen omgekomen in de Gazastrook, onder wie 40 kinderen. Israël heeft tien doden gemeld, van wie twee kinderen. Het geweld laaide op na rellen bij de al-Aqsamoskee in reactie op de dreigende uitzetting van Palestijnse gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Ook op de Westelijke Jordaanoever zijn Palestijnen gedood.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden