Clicky

 Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op
15-05-2021 19:48 | Buitenland | auteur ANP/AFP/BELGA

LONDEN - In meerdere Europese steden zijn betogers zaterdag de straat opgegaan uit solidariteit met de Palestijnen. Zo liepen duizenden mensen door Hyde Park in Londen, waarbij ze "bevrijd Palestina!' riepen bij de Israëlische ambassade.

De organisatoren van de betoging in Londen zeiden tegen de zender Sky News dat er ongeveer 100.000 mensen op de been waren. De politie zei dat ze geen schatting van het aantal betogers kon geven. "Ze hebben zich verspreid over een groot gebied in de stad."

In Parijs hebben de autoriteiten een betoging met steun van de rechter verboden, maar toch gingen er groepen de straat op om hun solidariteit met de Palestijnen kenbaar te maken. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven en om te voorkomen dat ze naar de Place de la Bastille zouden lopen. Sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie. In Lyon gebruikte de politie traangas tegen betogers.

Stenen en flessen

In Madrid betoogden ongeveer 2500 actievoerders. Zij liepen naar het plein Puerta del Sol in het centrum van de Spaanse hoofdstad. "Zij vermoorden ons", roept Amira Sheikh-Ali, een 37-jarige demonstrant van Palestijnse afkomst.

In Duitsland gingen duizenden mensen de straat op. Volgens Bild waren 25 demonstraties aangemeld. In Leipzig probeerden antisemitische betogers in het begin van de middag een pro-Israël-demonstratie te verstoren, aldus de krant. In de Berlijnse wijk Neukölln, waar veel mensen met Arabische of Turkse wortels wonen, was toestemming voor drie betogingen gegeven. De actievoerders riepen daar op tot een boycot van Israël en gooiden stenen en flessen naar de politie.

Waterkanon

In Athene verzamelden ongeveer 500 mensen zich voor de Israëlische ambassade. Tijdens de actie waren er enkele botsingen tussen de politie en betogers. De politie zette een waterkanon in.

In Brussel deden volgens de politie ongeveer 6000 mensen mee aan een betoging tegen de escalatie van het geweld in de Palestijnse gebieden en Israël. De deelnemers spraken zich onder meer uit tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Raketten

In Den Haag en Maastricht gingen zaterdag honderden pro-Palestijnse betogers de straat op

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

De militaire factie van de Palestijnse beweging Hamas bestookt Israël al dagenlang met raketten. Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook. De meeste dodelijke slachtoffers vallen aan Palestijnse kant.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions