Clicky


Gebouw met kantoren internationale pers bestookt in Gazastrook

Gebouw met kantoren internationale pers bestookt in Gazastrook [+video]
15-05-2021 14:42 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

GAZA-STAD - Een raketaanval heeft in de Gazastrook een gebouw getroffen met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. Een getuige zegt dat het pand is ingestort.

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat het gebouw is bestookt omdat daar materieel van de militante Palestijnse beweging Hamas lag. Hij voegde eraan toe dat de eigenaar van het gebouw van 13 verdiepingen voorafgaand aan de aanval was gewaarschuwd voor de raketaanval. Daardoor konden mensen uit de toren worden geëvacueerd. In het pand bevonden zich naast internationale media ook kantoren van andere organisaties en appartementen. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

Een woordvoerder van het Witte Huis twitterde dat Washington Israël heeft aangesproken over de aanval op de toren. "We hebben direct aan de Israëli's gecommuniceerd dat het waarborgen van de veiligheid van journalisten en onafhankelijke media een primaire verantwoordelijkheid is."

Wael al-Dahdouh, bureauchef van al-Jazeera in Gaza, noemde het "vreselijk" dat de kantoren van internationale media door de raketaanval zijn getroffen. Voorman Gary Pruitt van AP zei "geschokt en ontzet" te zijn door actie van de Israëliërs. "Ze wisten dat er journalisten waren."

Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al dagen. De Israëlische strijdkrachten zeggen dat sinds maandag meer dan 2000 raketten zijn afgevuurd vanuit de Palestijnse enclave aan de kust. Israël reageerde door op grote schaal luchtaanvallen uit te voeren op doelen in het gebied.