Clicky

 
Transport Online - Nieuw bewijs dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen

Nieuw bewijs dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen

Nieuw bewijs dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen
14-05-2021 23:43 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Bij de productie van zonnepanelen in de Chinese regio Xinjiang zouden Oeigoerse minderheden met dwang te werk worden gesteld. Dat stelt de Britse Sheffield Hallam University in een nieuwe studie, waarover Het Financieele Dagblad eerder berichtte.

Volgens het rapport zijn er sterke aanwijzingen dat in de hele productieketen voor de panelen sprake is van dwangarbeid. Veel van de panelen die in China worden gemaakt komen ook op Nederlandse daken of worden hier in zonneparken gebruikt.

Eerder schreef het FD al over een groot Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat Nederlandse zonneparken gebouwd blijken te zijn met panelen van Chinese bedrijven die worden beschuldigd van dwangarbeid door Oeigoeren. Met de realisatie van die parken zou ook overheidsgeld gemoeid zijn.

Nagenoeg alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten die hun producten ook in Nederland verkopen hebben contracten met verdachte grondstofleveranciers. Die zeiden eerder opheldering te willen.

China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang, wat tevens een belangrijk katoengebied is. Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en experts van onder meer de Verenigde Naties. De regering in Peking ontkent dat te doen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,191
Diesel2,063

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats