Clicky


Ierse publieke gezondheidsdienst slachtoffer cyberaanval

Ierse publieke gezondheidsdienst slachtoffer cyberaanval
14-05-2021 10:29 | Buitenland | auteur ANP

DUBLIN - Het communicatiesysteem van de Ierse publieke gezondheidsdienst HSE (Health Service Executive) is uitgeschakeld in antwoord op "een aanzienlijke cyberaanval". Het systeem wordt tijdelijk stilgelegd om het te beschermen tegen een aanval met gijzelsoftware, waarmee hackers systemen gijzelen om geld af te persen.

Ziekenhuizen hebben volgens de omroep RTE gewaarschuwd dat veel afspraken komen te vervallen. Voor mensen die dringend hulp nodig hebben, zijn ze uiteraard open en ook de coronavaccinaties gaan door zoals gepland.

Minister van Gezondheid Stephen Donnelly zei dat de cyberaanval vrijdag zeer schadelijke gevolgen heeft voor "onze gezondheidsdienst en instellingen voor sociale zorg". Ziekenhuizen gaan over op handmatige procedures terwijl wordt geprobeerd de cyberschade onschadelijk te maken. Het is volgens een betrokken bewindsman, Ossian Smyth, een criminele aanval en vormt waarschijnlijk "de grootste cyberaanval gericht tegen de Ierse staat ooit".

De daders behoren volgens Smyth tot een internationale bende die losgeld wil met buitgemaakte data. De Ierse politie, de Garda, heeft een gespecialiseerde eenheid ingeschakeld en een internationaal bedrijf voor cyberveiligheid te hulp geroepen. Het is onduidelijk wanneer de HSE weer online is.