Clicky

 
Transport Online - FNV: Tata moet af van kolen en produceren op waterstof

FNV: Tata moet af van kolen en produceren op waterstof

FNV: Tata moet af van kolen en produceren op waterstof
14-05-2021 09:51 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Staalproducent Tata Steel moet binnen vijf jaar af van de productie op steenkool. De hoogovens en een groot deel van de andere installaties kunnen ook draaien op groene stroom en aardgas, waarbij de CO2-uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen. Op iets langere termijn kan Tata Steel overstappen op waterstof als brandstof voor zijn installaties, vindt vakbond FNV. Die presenteert vrijdag een plan voor de vergroening van het staalbedrijf.

Met het plan wil FNV op korte termijn de uitstoot van CO2 en ook fijnstof aanpakken. Daarmee is de overlast voor de omgeving binnen vijf jaar "voor het overgrote deel verleden tijd", aldus bondsbestuurder Roel Berghuis. Bovendien zouden er geen banen geschrapt hoeven te worden bij Tata.

Het plan gaat uit van een investering van 1,4 miljard euro voor de vergroening. De bond verwacht niet dat het Indiase moederbedrijf dat nog uit wil geven aan het voormalige Hoogovens, nu de staalfabriek in IJmuiden te koop staat. "En daarom is de steun van de overheid hard nodig. De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat ons betreft ook kunnen worden ingezet in echte, structurele CO2-vermindering zoals wij die in ons plan benoemen."

Waardering

Tata Steel Nederland laat weten het bijzonder te waarderen dat FNV op deze manier haar betrokkenheid toont. Het bedrijf stelt zelf ook bezig te zijn met vergroening en had naar eigen zeggen ook al aan suggesties gedacht die FNV nu oppert. "De eerste stap die FNV wil zetten om alternatieven te bestuderen, is het doen van een aanvullende haalbaarheidsstudie. Dat lijkt ons een goed idee en kan dus op onze steun rekenen." Tegelijkertijd wil het staalconcern doorgaan met zijn eigen plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen.

Onlangs leek het er nog op dat de Nederlandse tak van Tata Steel zou worden verkocht aan het Zweedse SSAB. Maar die branchegenoot zag daar uiteindelijk van af omdat het voor de Zweden waarschijnlijk te duur zou worden om het hoogovencomplex in lijn te brengen met de eigen doelstellingen voor een duurzaam beleid. De Nederlandse vakbonden vonden het jammer dat de partijen niet tot een akkoord waren gekomen. FNV wees er toen op dat de inlijving door de Zweden juist veel kansen op vergroening zou hebben geboden.

Doorbraak

Tweede Kamerlid Joris Thijssen van de PvdA noemt het nieuwe plan van FNV "echt een doorbraak". Het zorgt volgens hem voor minder luchtvervuiling, minder uitstoot en behoud van banen. "Het is goed voor omwonenden, het klimaat én de werknemers. Alleen het kabinet moet nog om, en helaas is dat nog geen gelopen race. Ik ga de minister oproepen om Tata niet verslaafd te houden aan fossiele brandstoffen, en te kiezen voor deze innovatieve aanpak zodat we echt groen staal kunnen produceren."

Er werken zo'n 9000 mensen bij Tata Steel in IJmuiden. Daarnaast zijn er zo'n 30.000 werknemers bij toeleveranciers voor hun baan afhankelijk van het staalbedrijf.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,091
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions