Clicky

 
Transport Online - Dodental loopt op na escalatie conflict Palestijnen en Israël

Dodental loopt op na escalatie conflict Palestijnen en Israël

Dodental loopt op na escalatie conflict Palestijnen en Israël
13-05-2021 16:07 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

JERUZALEM - Het dodental na de escalatie van het conflict tussen Palestijnen en Israël is verder opgelopen. In de Gazastrook zijn volgens de lokale autoriteiten zeker 83 mensen omgekomen. Israël meldt zeven dodelijke slachtoffers.

Volgens het Israëlische leger heeft Hamas sinds maandag meer dan 1600 raketten op Israël afgevuurd vanaf de Gazastrook. De meeste raketten komen niet aan of worden onderschept door het luchtafweergeschut, aldus het leger. De Israëlische krijgsmacht waarschuwt Hamas voor "een antwoord".

In de Gazastrook zijn door Israël ongeveer zeshonderd doelen aangevallen. Het leger zegt onder meer de centrale bank van Hamas te hebben vernietigd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook zijn in de enclave naast de dodelijke slachtoffers, onder wie zeventien kinderen, ook bijna vijfhonderd gewonden gevallen.

Contact met VS

Vanwege het raketvuur worden passagierstoestellen onderweg naar het internationale vliegveld in Tel Aviv omgeleid. De luchtvaartautoriteiten zeggen dat deze vliegtuigen kunnen landen in de zuidelijke badplaats Eilat. Voor dit besluit raakten vijf mensen in een naastgelegen stad lichtgewond als gevolg van raketaanvallen. Meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen tijdelijk niet naar Tel Aviv.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft gebeld met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, die de raketaanvallen vanuit de Gazastrook veroordeelde en opriep tot een einde aan het geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Eerder zei de Amerikaanse president Joe Biden dat Israël het recht heeft zichzelf te beschermen.

De luchtaanvallen volgden op gewelddadige botsingen in de afgelopen weken in Jeruzalem. Die onrust verplaatste zich naar andere delen van het land. Er vonden in de nacht van woensdag op donderdag in verschillende steden opnieuw felle confrontaties plaats tussen de Palestijnse en Joodse inwoners. De politie heeft 374 mensen aangehouden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden