Clicky

 
Transport Online - Van Haga wil geen taboes doorbreken zoals Baudet

Van Haga wil geen taboes doorbreken zoals Baudet

Van Haga wil geen taboes doorbreken zoals Baudet
13-05-2021 15:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Wybren van Haga splitste zich donderdag met twee andere Kamerleden af van de fractie van Forum voor Democratie (FVD). Van Haga wil niet zoals FVD-voorman Thierry Baudet taboes doorbreken in de politiek. "Bij sommige taboes wordt het heel pijnlijk", zegt Van Haga tegen het ANP.

De poster van FVD over 5 mei is zo'n voorbeeld. Op het affiche wordt een vergelijking getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. Volgens Van Haga moeten 4 en 5 mei juist het exclusieve domein blijven van de oorlogsslachtoffers. "Blijf daarvan af. Het is pijnlijk, onnodig en verstoort het debat." Hierover had hij een "principieel verschil van inzicht" met Baudet.

Baudet verdedigde de poster in een essay dat zondag op de partijwebsite werd geplaatst. De Tweede Wereldoorlog wordt volgens hem al decennia gebruikt om "massale immigratie en multiculturalisme te promoten en kritiek daarop te smoren". Met het essay maakte Baudet volgens Van Haga helder wat hij met de partij wil. Dat hij had "nog nooit zo duidelijk" gemaakt, aldus Van Haga, die in 2019 uit de VVD-fractie werd gezet omdat hij eerder gemaakte afspraken over bemoeienis met zijn zakelijke belangen had geschonden.

'Voor velen het essay een brug te ver'

Er was geen discussie mogelijk over de inhoud van het essay. "Het was aansluiten of niet." In die dagen erna werd het duidelijk dat hij de partij zou gaan verlaten, zegt Van Haga. "Voor veel mensen kan het essay een brug te ver zijn."

Van Haga zegt geen ruzie met Baudet te hebben. Hij zegt de oprichter van Forum nog steeds "zeer" te waarderen. "We hebben meer dan een jaar fantastisch samengewerkt." Volgens hem is is Baudet ook geen racist of antisemiet.

Fractiegenoten Hans Smolders en Olaf Ephraim verlaten nog geen twee maanden na de verkiezingen de FVD-fractie samen met Van Haga. Ze willen met het FVD-partijprogramma verder gaan, maar "wij willen geen ophef". Van Haga vindt het "ontzettend jammer" dat hij FVD heeft moeten verlaten.

Hoe de nieuwe fractie gaat heten, of ze een nieuwe partij oprichten, weet Van Haga nog niet. Ook is nog niet bekend wie fractievoorzitter zal worden van de achttiende partij in de Tweede Kamer. "Iedereen is nog beduusd", zegt Van Haga.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions