Clicky

 
Transport Online - 'Uitwerking bestelauto cruciaal bij nieuwe autobelasting'

'Uitwerking bestelauto cruciaal bij nieuwe autobelasting'

'Uitwerking bestelauto cruciaal bij nieuwe autobelasting'

ZOETERMEER - "Het is positief dat verschillende mobiliteitspartijen pleiten voor een systeem van betalen naar gebruik voor iedereen, maar het bedrijfsleven moet niet opdraaien voor de vergroening van het personenverkeer", benadrukt Paul Poppink, coördinator strategie, duurzaamheid en bereikbaarheid bij Transport en Logistiek Nederland (TLN).

TLN is al lang voorstander van het invoeren van ‘betalen naar gebruik voor iedereen’. Voor het vrachtverkeer zijn er al plannen voor een vrachtwagenheffing, die het Eurovignet en een deel van de MRB gaat vervangen.

"Hoewel het goed is dat partijen nu ook voor de andere voertuigcategorieën een plan hebben opgesteld, zou het verhogen van de diesel- en benzineaccijns (met 0,01 en 0,03 cent), logischer zijn", volgens TLN. "Dat levert namelijk net zoveel op als de geadviseerde verhoging van de MRB. Bovendien betaalt iedereen dan daadwerkelijk voor het gebruik, en niet voor het bezit van een auto."

"Het is duidelijk dat de hervorming en de vergroening van de autobelastingen geld gaat kosten, vooral van gebruikers van voertuigen met verbrandingsmotoren. Dat is nodig om de ingroei van schone ‘zero emissie’ voertuigen te stimuleren."

TLN steunt deze gedachte, maar heeft wel de indruk dat de gebruikers van bestelauto’s in het plan voor een groot deel de vergroening van de personenauto’s gaan financieren. "Dat kan niet de bedoeling zijn", onderstreept TLN: "de rekening van de vergroening van personenauto’s moet niet bij ondernemers komen te liggen. Daarom is dit een belangrijk punt van aandacht bij de nadere uitwerking voor een nieuw stelsel van belastingen voor personen- en bestelauto’s."

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden