Transport Online - Muidens biotech bedrijf vraagt patenten aan op preventieve neusspray

Muidens biotech bedrijf vraagt patenten aan op preventieve neusspray

Muidens biotech bedrijf vraagt patenten aan op preventieve neusspray
12-05-2021 11:52 | Gezondheid | auteur Redactie | Esther van der Wal

MUIDEN - Pronova Laboratories bv, een Biotech bedrijf uit Muiden, is onder andere actief met de ontwikkeling van een preventieve neusspray. Deze neusspray moet gaan helpen de besmetting door virussen via de neus te voorkomen. Op de beoogde formuleringen zijn inmiddels patenten aangevraagd.

Voor veel virussen is de entree via de neus dé ideale route om het menselijk lichaam te infecteren. De neus is dan ook (naast de keel) de plaats om een stevige barrière voor deze virussen te leggen.

Pronova heeft in 2014 reeds een keelspray (Coldner) ontwikkeld die in het laboratorium de aanhechting van bacteriën en virussen hindert (oa. Human-CoV 229E9, Human-CoV NL63, Human Rhinovirus 16 en Human Rhinovirus 92). Door de komst van de huidige pandemie versnelt Pronova de ontwikkeling van een neusspray die de besmetting door virussen tegengaat.

Dit innovatieve product is bedoeld als ondersteuning om besmetting te voorkomen. “Het doel van deze neusspray is het aanbrengen van een extra filter in de neus." Dit extra filter zal beschermen bijvoorbeeld tijdens een rit in een trein, een bezoek aan de supermarkt, concert, een vliegreis et cetera. Derhalve in die gevallen die extra bescherming vragen.

De technologie bestaat uit een combinatie van natuurlijke stoffen die een netwerk vormen waarin virussen worden vastgezet. Deze interactie is aspecifiek, waardoor de formulering tegen vele soorten virussen kan werken net als bij de keelspray. Door het werkingsmechanisme “een mechanische barrière tegen infectie” is kan het product geregistreerd worden als medical device. Hierdoor kan het vele malen sneller op de markt geïntroduceerd worden dan wanneer het als geneesmiddel geregistreerd zou worden.

In de formulering wordt gebruikt gemaakt van “Drug Delivery Technology”, namelijk in-situ gelering bij contact met het neusslijmvlies. Hierdoor kan een waterige oplossing fijn verneveld worden zodat het gehele neusslijmvlies bedekt wordt. Onder invloed van het aanwezige slijm wordt vervolgens een stevige (langdurige) beschermende laag gevormd. Laboratorium tests wijzen uit dat deze laag 3 intact kan blijven.

Binnenkort zal gestart worden met testen tegen virussen, waaronder SARS-CoV-20. Investeerders hebben zich inmiddels gecommitteerd de verdere ontwikkeling te faciliteren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,906
Diesel1,551

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions