Transport Online - Autoriteit Persoonsgegevens beboet familiezoeksite

Autoriteit Persoonsgegevens beboet familiezoeksite

Autoriteit Persoonsgegevens beboet familiezoeksite
12-05-2021 11:38 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de website Locatefamily.com een boete opgelegd van 525.000 euro. Locatefamily.com publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat die dat weten. Die informatie laten schrappen is niet makkelijk, omdat de site geen vertegenwoordiger heeft in de Europese Unie. Dat is een overtreding van de privacywet, en de reden van de boete, meldt de privacywaakhond.

Tientallen klachten kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens over Locatefamily.com. Via de site zijn mensen op te sporen met wie het contact is verloren, zoals vrienden, klasgenoten of familie. Mensen zagen hun volledige adressen en soms ook telefoonnummers op de site en weten niet hoe die daarop zijn gekomen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden, stelt de AP, dat "nietsvermoedende mensen opeens verrast worden met onverwachte bezoekers op de stoep". Op de site staan persoonsgegevens van mensen over de hele wereld, onder wie 700.000 Nederlanders.

AP-vicevoorzitter Monique Verdier zegt: "Wat privé is, moet privé blijven. Met dit soort informatie kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Of jou thuis bezoeken of via telefoon of e-mail lastigvallen." De info eenvoudig laten schrappen, gaat dus niet. "Dat komt mede doordat Locatefamily.com geen vertegenwoordiger in de EU heeft." Organisaties die in de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket inrichten waar zij terecht kunnen voor informatie of om hun privacyrechten uit te oefenen.

Om Locatefamily.com te dwingen een loket in de EU te openen, legt de AP ook een last onder dwangsom op. Het bedrijf moest voor 18 maart 2021 een vertegenwoordiger in de EU hebben aangewezen. Als dat niet is gebeurd, dan moet de site voor elke 2 weken dat niet aan de last is voldaan 20.000 euro betalen, met een maximum van 120.000 euro. Locatefamily.com heeft de AP nog niet bevestigd of zij inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions