Clicky


 


Brussel verliest staatssteunzaak Luxemburg en Amazon

Brussel verliest staatssteunzaak Luxemburg en Amazon
12-05-2021 11:21 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De Europese Commissie heeft in 2017 ten onrechte de Luxemburgse regering opgedragen 250 miljoen euro 'achterstallige' belasting plus rente te vorderen van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die de Luxemburgse regering en Amazon tegen het besluit van het dagelijks EU-bestuur hadden aangespannen. Het gerecht vernietigt het commissiebesluit.

Volgens het gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, kan de commissie niet aantonen dat Amazon door afspraken met de Luxemburgse belastingdienst is voorgetrokken op andere bedrijven en dat het bedrijf daardoor zijn belastingdruk onrechtmatig kon verminderen.

In 2017 oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon. Het bedrijf is gevestigd in het groothertogdom en genoot volgens de Deense voordelen ten opzichte van de concurrentie door een gunstige belastingdeal (‘ruling’) uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde daardoor over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen en droeg vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zei Vestager indertijd. Volgens haar hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Daarmee kon Amazon de belastingafdrachten drukken, maar daar is de Europese rechter het dus niet mee eens.

De uitspraak is een nieuwe klap in het gezicht van de commissie, die vorig jaar ook al werd teruggefloten nadat ze Ierland had opgedragen 13 miljard euro ‘achterstallige’ belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te vorderen, en Nederland 25 miljoen van de Amerikaanse koffiebrander Starbucks. In 2019 won het dagelijks EU-bestuur juist een soortgelijke Luxemburgse belastingzaak over staatssteun voor Fiat, terwijl eerder op woensdag het gerecht de commissie ook gelijk gaf over een Luxemburgse belastingdeal met het Franse energiebedrijf Engie.

De commissie kan tegen het oordeel in beroep gaan bij het EU-hof maar Vestager zegt de uitspraak eerst te zullen bestuderen voor ze over "mogelijke verdere stappen" besluit. "De commissie gebruikt alle instrumenten die ze tot haar beschikking heeft om oneerlijke belastingpraktijken te bestrijden."

Volgens de maatschappelijke organisatie Oxfam Novib toont de Amazon-uitspraak aan dat de EU meer moet doen om een ​​einde te maken aan internationale belastingontwijking. "EU-lidstaten kunnen niet doorgaan met het uitdelen van oneerlijke belastingvoordelen aan Big Tech, waardoor landen wereldwijd jaarlijks miljarden aan belastinginkomsten mislopen", reageert Esmé Berkhout, beleidsadviseur bij Oxfam Novib.

In een reactie zegt Amazon blij te zijn met de uitspraak. "Die is in lijn met ons beleid dat we ons houden aan alle geldende wetgeving en dat Amazon geen speciale behandeling kreeg."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions