Transport Online - Air France en Airbus moeten terechtstaan voor vliegramp 2009

Air France en Airbus moeten terechtstaan voor vliegramp 2009

Air France en Airbus moeten terechtstaan voor vliegramp 2009
12-05-2021 10:12 | Ongevallen | auteur ANP/AFP

PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France en vliegtuigbouwer Airbus moeten op verdenking van doodslag terechtstaan voor een dodelijke crash in 2009, zo heeft een Franse rechtbank bepaald. Vlucht AF447 stortte neer in de Atlantische Oceaan, terwijl het vanuit Rio de Janeiro onderweg was naar Parijs. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven.

Volgens onderzoekers was de crash het gevolg van fouten die de piloten maakten. Zij zouden gedesoriënteerd zijn geraakt door de bevroren snelheidssensoren van de Airbus A330. De aanklagers beschuldigen Air France ervan het ongeval indirect te hebben veroorzaakt omdat ze hun piloten onvoldoende op deze situatie hadden voorbereid.

Een rechtbank in Parijs heeft bepaald dat Air France en Airbus terecht moeten staan, zoals de officier van justitie had verzocht, en vernietigt daarmee een eerder besluit van een andere rechtbank om de zaak te laten vallen. Advocaten van Airbus zeiden direct dat ze in beroep zouden gaan. Air France liet weten mogelijk hetzelfde te doen.

Sinds het ongeval met vlucht AF447 worden piloten in Frankrijk en verschillende andere landen uitvoeriger getraind in het omgaan met onverwachte situaties.

De crash was de dodelijkste in de geschiedenis van Air France. De Airbus A330 van de Franse luchtvaartmaatschappij werd twee jaar na het ongeval gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. Het lag op 3900 meter diepte en kon gevonden worden met behulp van onderzeeboten die op afstand werden bestuurd.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions