Clicky


China: brokstukken raket zijn in Indische Oceaan terechtgekomen

China: brokstukken raket zijn in Indische Oceaan terechtgekomen
09-05-2021 14:50 | Buitenland | auteur ANP/RTR

PEKING - Brokstukken van de grootste raket van China die onlangs werd gelanceerd, zijn volgens Chinese staatsmedia terechtgekomen in Indische Oceaan, ergens ten zuidwesten van Sri Lanka en India. Het puin van de raket zou om 04.24 uur Nederlandse tijd de atmosfeer zijn binnengedrongen.

De Chinezen stellen dat het meeste puin van de draagraket is verbrand bij terugkeer in de dampkring en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er enige schade is veroorzaakt. De raket van het type Lange Mars 5B bracht een deel van een Chinees ruimtestation in de ruimte. Bill Nelson, de directeur van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, zei zondag dat China nalatig was geweest in het omgaan met ruimteafval.

Ruimte-experts hadden gewaarschuwd dat delen van de dertig meter grote raket die meer dan twintig ton woog op bewoond gebied terecht hadden kunnen komen. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA vreesde dat brokstukken van de ongecontroleerd terugvallende draagraket in Zuid-Europa zouden neerkomen. Washington had geklaagd dat volgens de internationale afspraken dergelijke raketten gecontroleerd moeten terugkeren in de oceaan, terwijl ze hun laatste brandstof opmaken. Sommige experts denken dat de Lange Mars 5B-raket aangepast moet worden, omdat het momenteel niet uitgerust is voor gecontroleerde dalingen.

Het station dat China wil bouwen is de derde poging van het land om een dergelijk station te bouwen. De eerdere twee, Tiangong-1 en Tiangong-2, werden respectievelijk in 2018 en 2019 uit hun baan om de aarde gehaald. Het station zal, wanneer compleet, het tweede functionele ruimtestation zijn dat zich momenteel in een baan om de aarde bevindt.

Het inmiddels twintig jaar oude Internationale Ruimtestation (ISS) is nog nooit bewoond door mensen met de Chinese nationaliteit. De Verenigde Staten zijn actief tegen samenwerking met China bij het ISS. Andere ISS-partners, zoals het de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, steunen wel mogelijke betrekking van China.