Clicky

 
Transport Online - Rotterdamse ziekenhuizen uiten zorgen over druk rond Songfestival

Rotterdamse ziekenhuizen uiten zorgen over druk rond Songfestival

Rotterdamse ziekenhuizen uiten zorgen over druk rond Songfestival
07-05-2021 23:54 | Gezondheid | auteur ANP

ROTTERDAM - De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze tijdens het Eurovisie Songfestival extra zorg kunnen bieden aan bezoekers, personeel en artiesten van het festival in Ahoy. Volgens bestuurders is het personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten, waardoor acute zorg in het gedrang kan komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis na berichtgeving van Nieuwsuur.

De twee ziekenhuizen die het dichtst bij Ahoy zitten, maken zich zorgen dat in geval van drank- en drugsmisbruik of incidenten het personeel niet de capaciteit heeft de juiste zorg te bieden. Via een brief hebben ze burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, op de hoogte gebracht van hun bedenkingen bij de 30.000 bezoekers die in Ahoy worden verwacht.

"We vragen om nog eens kritisch te bezien, op basis van een risicoanalyse, of dit hoge aantal bezoekers gewenst is", aldus de woordvoerster van Maasstad. Ze wijst erop dat het in de regio "ontzettend druk" is in de zorg. "De reguliere zorg is afgeschaald, ic's liggen vol en zo nu en dan is er een opnamestop voor patiënten."

Hoewel andere ziekenhuizen bereid zijn om bij te springen, is vooraf verspreiden van patiënten niet altijd een optie. "Iemand op de ic is niet altijd zomaar over te plaatsen. Niet alleen iemand met corona, maar ook iemand die een auto-ongeluk of hartinfarct heeft gehad. Wij zijn altijd open voor iedereen."

Burgemeester Aboutaleb zegt dat het een kabinetsbesluit is om het songfestival als Fieldlab-evenement aan te merken en om die na zorgvuldige voorbereiding door te laten gaan met publiek. "Daarnaast heeft het kabinet besloten tot de 'stopknop' procedure, wat inhoudt dat als het aantal ic-bedden boven de 900 komt de publieke aanwezigheid wordt teruggebracht tot 0."

Volgens het Eurovisie Songfestival leverde het evenement in het verleden "nauwelijks tot geen druk op de zorg", reageert een woordvoerder op de zorgen. De organisatie zegt de afgelopen maanden nauw contact te hebben gehouden met de gemeente Rotterdam, de GGD en diverse ziekenhuizen in de omgeving. "Juist ook om signalen op te pikken en eventuele zorgen met ons te delen."

In een reactie aan Nieuwsuur zegt het Erasmus Medisch Centrum dat zij de kans op incidenten klein achten.

De kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival met 3500 bezoekers per show, start zaterdag.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,982
Diesel1,625

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions