Transport Online - 36 maanden celstraf geëist tegen transportondernemer vanwege witwassen

36 maanden celstraf geëist tegen transportondernemer vanwege witwassen

36 maanden celstraf geëist tegen transportondernemer vanwege witwassen
07-05-2021 14:52 | Criminaliteit | auteur Redactie

ZWIJNDRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf geëist van 36 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen een 68-jarige fruithandelaar en transportondernemer uit Zwijndrecht. De man staat terecht voor het witwassen van vele tonnen aan drugsgeld.

Over de herkomst van het geld heeft de verdachte nooit een verklaring willen geven. De officier van justitie van het landelijk parket: “Maar voor mij is het wel duidelijk hoe de verdachte aan al deze contanten is gekomen. Dat springt uit het hele strafdossier.”

De man komt vaker voor in grootschalige drugsonderzoeken. Hij heeft zich volgens de officier ingelaten met een lucratieve parallelhandel waarvoor zijn bedrijf de dekmantel was. Bij de verdachte zijn bij verschillende doorzoekingen tonnen – een totaalbedrag van 863.790,40 euro - aan contant geld en drie Rolex horloges aangetroffen.

Zijn onaannemelijke verklaringen waren dat het om spaargeld zou gaan en ook dat het verdiend was met een fietsenhandel vanuit de voortuin. Maar ook de manier waarop het geld was verpakt wees op misdaadgeld: aluminiumwanden in dozen, bankbiljetten verpakt in duct tape, verhuisdozen met isolerende tape. “Het is zo typerend voor drugshandel, dat het bijna cliché is”, aldus de officier van justitie.

Vuile handen

De administratie van de ondernemer was volgens het  OM een moeilijk te ontwarren kluwen. Tussen contante stortingen en de administratie kon geen concrete en controleerbare samenhang worden vastgesteld. De verdachte zelf had tot frustratie van de rechercheurs geen moeite gedaan duidelijkheid te verschaffen.

In het motiveren van de strafeis wees de officier de rechtbank erop dat achter witwassen vaak keiharde criminaliteit schuilt. Daarmee heeft ook de witwasser vuile handen. In verband met de witwaspraktijken deed zich een gijzeling van een volkomen onschuldige minderjarige voor en vond op klaarlichte dag een inbraak plaats. Zo raakte ook de omgeving van de verdachte ongewild betrokken bij zware criminaliteit. De angst en onrust in zijn omgeving heeft hij op de koop toegenomen, meende de officier.

De rechtbank doet op 21 mei uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions