Transport Online - Verdwijnen Andere Tijden stuit op verzet

Verdwijnen Andere Tijden stuit op verzet

Verdwijnen Andere Tijden stuit op verzet
07-05-2021 12:22 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De aankondiging van de NTR om te stoppen met de reguliere afleveringen van Andere Tijden leidt tot veel verontwaardiging op sociale media. Zo twittert NOS-verslaggever Gerri Eickhof: "Andere Tijden weg? Goed bezig NPO. Nu nog 2 voor 12 en Per Seconde Wijzer. Daarna Nieuwsuur, Buitenhof en Tegenlicht. En dan 1Vandaag en het Journaal. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Want wat is dit een allemachtig idioot, hersenloos en harteloos besluit. Bah!"

Ook veel anderen maken hun ongenoegen kenbaar, onder de hashtag #AndereTijdenMoetBlijven. Veel mensen roepen op de petitie te tekenen die liefhebbers van het programma vrijdagochtend zijn begonnen, gericht aan de NPO. De opstellers spreken van een "historische vergissing" en vragen om het behoud van het bekroonde geschiedenisprogramma. De petitie was kort na 12.00 uur al meer dan 12.000 keer getekend.

Het verdwijnen van Andere Tijden leidt ook tot vragen uit de Tweede Kamer. CDA'er Lucille Werner, die zelf voor de NPO Lingo presenteerde, vraagt zich af of het niet juist aan de publieke omroep is "om programma’s te maken die ‘een slag dieper graven?’" Ze kondigt aan vragen te stellen aan de minister. Ook JA21-voorman Joost Eerdmans (eveneens voormalig NPO-presentator) vindt dat het programma hoort bij de publieke taak.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en SP'er Peter Kwint zeggen zich niet te willen bemoeien met de programmering van de NPO, maar uiten wel hun ongenoegen met het verdwijnen van het programma. GroenLinks-Kamerlid en historica Corinne Ellemeet noemt het "eeuwig zonde".

Omroep NTR, die het programma uitzendt, zegt dat Andere Tijden vanaf 1 januari "in een andere vorm" verdergaat. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. "Hiervoor leven er bij de redactie al veel ideeën, niet alleen voor tv, maar ook voor online en audio (podcast). Deze ideeën worden de komende maanden verder uitgedacht en uitgewerkt." In elk geval stoppen de reguliere uitzendingen. Wel zullen er nog specials worden uitgezonden.

Andere Tijden bestaat al 21 jaar en won in 2001, een jaar na de start, de Zilveren Nipkowschijf. In het programma wordt aandacht besteed aan historische kwesties en (bijna) vergeten gebeurtenissen uit het recente verleden, zoals studentenontgroeningen, de Tweede Wereldoorlog, krakersrellen of de laatste wereldbeker van Ajax. Het programma trok op het hoogtepunt in 2008 gemiddeld 542.000 kijkers. Dat zijn er nu gemiddeld 281.000. Vanwege bezuinigingen werd drie jaar geleden het aantal uitzendingen per jaar al teruggebracht van 35 naar 18.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,568

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen