Clicky

 
Transport Online - Chinese export en import onverwacht hard gestegen

Chinese export en import onverwacht hard gestegen

Chinese export en import onverwacht hard gestegen
07-05-2021 09:04 | Exportcijfers | auteur ANP/RTR

PEKING - De Chinese export is in april onverwacht hard gegroeid, wat betekent dat de op een na grootste economie van de wereld weer flink op stoom is. Ook liet de import van het Aziatische land vorige maand de sterkste toename zien in een decennium. Maar hierbij moet wel worden aangetekend dat China in de vergelijkbare maand vorig jaar nog hard werd geraakt door de coronapandemie.

De uitvoer ging gemeten in dollars met bijna een derde omhoog ten opzichte van een jaar eerder, waar economen in doorsnee slechts op een plus van ongeveer een kwart hadden gerekend. Het cijfer komt ook neer op een groeiversnelling vergeleken met de voorgaande maand. Bij de invoer ging het zelfs op een toename van meer dan 43 procent. Dat is de sterkste stijging sinds januari 2011 en eveneens sterker dan alom werd verwacht.

China profiteert de laatste tijd flink van het krachtige economische herstel in de Verenigde Staten. Daar is dus weer veel vraag naar producten van Chinese makelij. Wat ook meespeelt is dat de productie van fabrieken in veel andere landen nog niet echt op gang komt omdat ze nog veel last hebben van het coronavirus. Daardoor leunt alles nu meer op de Chinese industrie.

In het eerste kwartaal liet China zelf ook al een forse economische groei zien. De omvang van de economie dikte met ruim 18 procent aan. Maar kenners houden er rekening mee dat het groeitempo in de loop van het jaar weer af zal zwakken. Daarbij speelt ook mee dat de virusuitbraak zorgt voor verstoringen van toeleveringsketens, het goederenverkeer vertraagt en transportkosten opdrijft. Vooral het wereldwijde tekort aan chips, dat onder meer voor problemen zorgt in de Europese en Amerikaanse auto-industrie maar ook bij veel Chinese fabrieken, zet waarschijnlijk een rem op de groei.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden