Clicky


Franse vissers voeren actie bij Kanaaleiland Jersey tegen Londen

Franse vissers voeren actie bij Kanaaleiland Jersey tegen Londen
06-05-2021 15:09 | Buitenland | auteur ANP

SAINT HELIER - Boze Franse vissers hebben bij Jersey geprotesteerd tegen nieuwe Britse voorwaarden om bij de Kanaaleilanden te vissen. De vissers waren met tientallen boten naar het eiland opgerukt. Na enkele uren vertrokken ze.

Vissers hadden gezegd dat ze de haven urenlang zouden blokkeren, maar weerspraken dat later weer. De Britse premier Boris Johnson stuurde twee patrouilleschepen van de marine naar Jersey in het oplopende conflict met Frankrijk over visserijrechten, waarbij Brussel probeert te bemiddelen. Na het vertrek van de vissersboten kondigde Londen aan de eigen schepen terug te trekken, maar wel paraat te blijven.

Een zegsvrouw van de Britse regering benadrukte dat door de brexit de visserijregels tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn veranderd. Volgens haar hebben de autoriteiten van Jersey het recht om de visserij in hun wateren te regelen op grond van deze overeenkomst en "we ondersteunen ze bij het uitoefenen van die rechten."

Toen de Britten met de schepen ingrepen, lieten de Franse autoriteiten op hun beurt ook twee vaartuigen richting Jersey varen, een patrouilleboot van de gendarmerie en een reddingsboot. Frankrijk dreigde eerder al de elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland als "vergeldingsmaatregel" te onderbreken.

Volgens de Franse minister Annick Girardin, die gaat over maritieme zaken, hebben de Britten nieuwe voorwaarden voor de Franse vissers doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen. Die nieuwe regels zijn niet "afgestemd, besproken of aangemeld" als deel van de brexitovereenkomst, aldus Parijs. Girardin vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het eiland Jersey ligt ongeveer 25 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit.