Clicky

 
Transport Online - Brussel wil 5 miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM'ers

Brussel wil 5 miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM'ers

Brussel wil 5 miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM'ers
06-05-2021 13:38 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie wil 5 miljoen euro uittrekken om KLM-personeel dat vanwege de coronacrisis zijn baan verliest aan een nieuwe te helpen. Het geld is bedoeld om 1200 vertrekkende werknemers om te scholen of te helpen een eigen zaak te beginnen, meldt de commissie.

De commissie verwacht van het kabinet dat het 3,4 miljoen euro bijlegt. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening, zegt de luchtvaartmaatschappij, die al veel steun van het Rijk krijgt om de coronacrisis te doorstaan.

De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog wel met het plan instemmen. De commissie wil het geld putten uit een fonds voor mensen die hun baan kwijtraken als gevolg van globalisering, doordat hun werkgever bijvoorbeeld naar een goedkoper buitenland verhuist. Nederland had gevraagd om steun uit dat fonds, het EGF.

Sollicitatietraining

Met het EGF-geld kunnen KLM'ers die hun baan zijn verloren advies inwinnen over waar ze weer aan de slag zouden kunnen. Ze kunnen ook sollicitatietraining volgen of verhuiskosten vergoed krijgen als ze ver weg een baan vinden. Maar het geld kan ook worden gebruikt om werkgevers aan te moedigen ontslagen werknemers in dienst te nemen, meldt de commissie.

Lang niet alle 1200 werknemers krijgen gedwongen ontslag, hoopt KLM. Sommigen gaan misschien met pensioen of vinden zelf ander werk. Zowel ontslagen als zelf vertrekkende werknemers kunnen een beroep doen op de hulp die deels met EU-geld wordt betaald.

Finnair

Ook Finland mag hulp uit het EGF verwachten. Voor vijfhonderd ontslagen medewerkers van vliegmaatschappij Finnair wil het dagelijks bestuur van de EU 1,8 miljoen euro vrijmaken.

"Als gevolg van de Covid-19-pandemie is het aantal passagiersvluchten wereldwijd dramatisch teruggevallen", zegt Eurocommissaris Nicolas Schmitt. Met het EGF-geld "tonen we solidariteit met de 1700 voormalige werknemers van KLM en Finnair".

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats