Transport Online - Bouwbedrijf BAM: corona zorgt voor vertragingen in bouwproces

Bouwbedrijf BAM: corona zorgt voor vertragingen in bouwproces

Bouwbedrijf BAM: corona zorgt voor vertragingen in bouwproces
06-05-2021 11:26 | Financieel | auteur ANP

BUNNIK - Bouwer BAM vindt dat Nederland corona beter onder controle moet krijgen. Door de gevolgen van de virusuitbraak is er nog altijd veel onzekerheid en dat zorgt onder meer voor vertragingen in het bouwproces. Dat zei topman Ruud Joosten in een toelichting op de kwartaalcijfers. "Het is moeilijk om te zeggen wat er zal gebeuren. Bij gemeenten is als gevolg van de coronapandemie sprake van stagnatie. Hopelijk krijgt dit land de pandemie wat beter onder controle", aldus de BAM-topman.

Hoewel de topman optimistisch is over het bouwen van huizen op de korte termijn, vanwege de grote krapte op de woningmarkt, spreekt Joosten zijn zorgen uit over de snelheid waarmee gebouwd kan worden. Dit vanwege aanhoudende problemen met het uitgeven van vergunningen. In het eerste kwartaal van het jaar verkocht BAM 890 woningen tegenover 515 in dezelfde periode vorig jaar.

In het Verenigd Koninkrijk kreeg de bouwer een "omvangrijke" opdracht voor de bouw van duurzame film- en televisiestudio's voor Sky Studios Elstree. In Ierland, waar het bedrijf ook actief is, werden de resultaten door de uitbraak van het coronavirus geremd door beperkingen die daar nog tot mei golden. In Duitsland en België waren de prestaties in bouw en vastgoed niet naar tevredenheid, in de infratak wel.

BAM behaalde in de eerste drie maanden van dit jaar een positief bedrijfsresultaat van ruim 53 miljoen euro. De woningverkopen in Nederland en een solide orderportefeuille in het Verenigd Koninkrijk zorgden voor de "goede resultaten". De bedrijfswinst, gecorrigeerd voor belastingen, rente en de aftrek van afschrijvingen, was iets hoger dan de 41,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Eind maart had de bouwer voor 14,1 miljard euro aan opdrachten op de plank liggen, tegenover 12,7 miljard vorig jaar. BAM zegt dat de cijfers vertrouwen bieden voor de rest van het jaar. Het bedrijf verwacht op termijn prognoses voor de rest van het jaar te kunnen geven. Volgens Joosten zit het bouwbedrijf nog steeds in de eerste fase van het uitvoeren van de nieuwe strategie. Die moet ervoor zorgen dat het bedrijf beter presteert na jarenlange tegenvallers door grote bouwprojecten waar veel mis ging.

Voor de verliesgevende tak BAM International, dat het bedrijf al eerder aankondigde van de hand te doen, noteerde de bouwer een voor belastingen, rente en afschrijvingen gecorrigeerd verlies van bijna 13 miljoen euro. Dat kwam door vertragingen bij de voltooiing van twee projecten in het Midden-Oosten. Voor het einde van het jaar moet het afstoten van het onderdeel voltooid zijn. In totaal moet BAM nog zes projecten ter waarde van 55 miljoen euro voor de internationale tak afronden.

Foto's

  • BAM
    BAM

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,568

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen