Clicky


Opnieuw dieprode cijfers voor Air France-KLM door crisis

Opnieuw dieprode cijfers voor Air France-KLM door crisis
06-05-2021 09:00 | Algemeen | auteur ANP

PARIJS - Air France-KLM blijft als gevolg van de coronacrisis maar geld verliezen. De luchtvaartmaatschappij sloot het eerste kwartaal van 2021 met een verlies van 1,5 miljard euro. Door de crisis bleven reizigers weg. Ook reisrestricties en lockdownmaatregelen deden de prestaties van de onderneming geen goed.

Het verlies was kleiner dan de 1,8 miljard euro na de eerste drie maanden van 2020. Destijds maakte het bedrijf ook kosten voor ongunstige brandstofovereenkomsten, uitgestelde belastingvorderingen en afschrijvingen voor het eerder uit de vloot halen van de iconische Boeing 747-toestellen.

Topman Benjamin Smith benadrukte dat Air France-KLM wereldwijd last blijft houden van de beperkingen. Evengoed lukte het volgens hem om de kosten "onder controle" te houden. Door de extra steun aan Air France van bij elkaar 3 miljard euro, waar onlangs een akkoord over werd bereikt, lukt het de onderneming sowieso om de zomermaanden door te komen. KLM vroeg nog geen extra steun aan. Vorig jaar stonden Nederland en Frankrijk al garant voor 10,4 miljard euro aan leningen en garanties.

Vaccinatieprogramma's

Smith sprak de hoop uit dat vaccinatieprogramma's en de invoering van reispassen ervoor zullen zorgen dat de grenzen snel weer opengaan en het vliegverkeer weer op gang komt. In het eerste kwartaal werden 4,8 miljoen passagiers vervoerd. Dat was driekwart minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Om de kosten te drukken nam de maatschappij afscheid van duizenden medewerkers. Smith benadrukt dat Air France-KLM ook de komende maanden sterk op de kosten zal letten.

Air France-KLM sloot het kwartaal af met een omzet van 2,2 miljard euro. Dat betekende op jaarbasis een daling met 57 procent. Het operationele resultaat kwam uit op 1,2 miljard euro negatief. Daarvan was 840 miljoen euro van Air France. KLM behaalde een negatief resultaat van 337 miljoen euro. De schuld van de luchtvaartcombinatie steeg met 1,5 miljard euro tot 12,5 miljard euro. In het eerste kwartaal keerde Air France-KLM 550 miljoen euro uit aan restituties aan klanten. Sinds het begin van de crisis werd al 2,8 miljard euro aan klanten terugbetaald.

Vrachtdivisie

De vooruitzichten voor het concern voor het lopende kwartaal stemmen nog niet hoopvol. Het bedrijf wijst erop dat in Frankrijk zeker tot begin mei een strenger coronaregime geldt. Verder zijn wereldwijd nog reisbeperkingen van kracht. Reizigers wachten ook nog eens tot het laatste moment om een reis te boeken.

Voor het lopende kwartaal verwacht Air France-KLM 50 procent van het 'normale' vluchtschema van voor de crisis uit te kunnen voeren. In het derde kwartaal, met daarin de vakantiemaanden juli en augustus rekent het concern op 55 tot 65 procent van de capaciteit te vliegen.

De vrachtdivisie van Air France-KLM presteerde wel goed. Door een sterke vraag en mindere capaciteit, vooral omdat passagiersvliegtuigen minder vlogen en geen vracht mee konden nemen, verbeterde de bezettingsgraad. Daarbij profiteerde de onderneming ook van hogere vrachttarieven.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions