Transport Online - Voorzichtige verbetering exportsentiment zet door

Voorzichtige verbetering exportsentiment zet door

Voorzichtige verbetering exportsentiment zet door
06-05-2021 08:54 | Exportcijfers | auteur Redactie

ZOETERMEER - Exporterende bedrijven hebben in april het sentiment licht zien verbeteren. Net zoals in maart 2021 is het aandeel van bedrijven dat aangeeft negatieve impact te hebben vanwege de coronapandemie in april opnieuw kleiner geworden en komt uit op 45 procent. Dit blijkt uit de jongste Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. Het aandeel van de bedrijven dat juist zegt te profiteren van de coronacrisis blijft vrijwel gelijk op 17 procent.

”Het is een hoopvol teken dat het in maart ingezette lichte herstel doorzet in april”, aldus Bart Jan Koopman van evofenedex. Maar we blijven het sentiment wel voortdurend monitoren. Want we zijn er nog lang niet. We horen genoeg geluiden in onze achterban van kleine en grote mkb-bedrijven die het nog steeds een uitdagende markt vinden. Bedrijven met negatieve impact verwachten voor het hele jaar gemiddeld 22 procent omzet te verliezen. Dat is nog steeds fors.”

Enerzijds is het omzetverlies te wijten aan vraaguitval, anderzijds aan haperende supply chains, zo blijkt uit de Corona Monitor van april. Nog steeds zien we dat er in de eerste vier maanden van 2021 door meer bedrijven verstoringen worden genoemd dan in 2020 het geval was. Het aandeel zeevracht als grootste verstoring is deze maand voor het eerst vanaf januari 2021 niet verder gestegen (stabilisatie maar wel op hoog niveau, 44 procent). “Verder weten we van onze leden dat zeker ook prijsverhogingen en beschikbaarheid van grondstoffen en het algehele tekort aan chips het herstel in de weg zitten. Daarnaast blijft de corona-situatie in delen van de wereld zeer nijpend”, aldus Koopman.

Koopman roept de overheid dan ook op om niet te snel te stoppen met de steunpakketten. “Bij de vorming van een nieuw kabinet moet verder stevig worden ingezet op het stimuleren van export voor ons toekomstig verdienvermogen.”

Opvallend detail in de monitor over de maand april is dat van de ondervraagde bedrijven 49 procent aangeeft in het eerste kwartaal van 2021 geëxporteerd te hebben naar het Verenigd Koninkrijk. Daarvan zegt 15 procent dat de export is toegenomen, bij 39 procent is de omzet gelijk gebleven en nog eens 39 procent geeft aan dat de export is afgenomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,568

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen