Clicky

 
Transport Online - Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug
05-05-2021 15:09 | Buitenland | auteur ANP

MENLO PARK - De Amerikaanse oud-president Donald Trump keert nog niet terug op Facebook en Instagram. De beide platforms hadden Trump in januari geblokkeerd nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd, en dat was op zich terecht, bepaalde het Oversight Board woensdag. Het Board is een soort 'gerechtshof' van Facebook en dochter Instagram en moet controleren of de beide platforms zich goed aan hun eigen regels houden.

Facebook kreeg wel een vingerwijzing. Trump werd "voor onbepaalde tijd" geblokkeerd, en de Oversight Board wil dat Facebook daar binnen zes maanden opnieuw naar kijkt. Die straf is voor het 'Facebook-hof' namelijk te willekeurig en vaag.

Tijdens de bestorming van het Capitool plaatste Trump een video op zijn officiële accounts op Facebook en Instagram. Daarin zei hij tegen de relschoppers: "Ik ken jullie pijn. Ik weet van jullie leed. De verkiezingen zijn van ons gestolen." Vervolgens riep hij de menigte op naar huis te gaan, maar hij sprak nog wel van een "frauduleuze verkiezing" en noemde zijn aanhangers "heel bijzonder". Facebook verwijderde het filmpje na twintig minuten. Ongeveer een half uur later, terwijl de politie probeerde de orde te herstellen, schreef Trump op Facebook: "Dit gebeurt er wanneer een heilige monsterscore bij verkiezingen zo gemeen wordt afgenomen van geweldige patriotten die zo lang slecht zijn behandeld." Die boodschap werd een paar minuten later ook verwijderd. De accounts van Trump op Facebook en Instagram werden 24 uur geschorst.

Een dag na de rellen besloot Facebook om Trump voor onbepaalde tijd te schorsen, en in elk geval voor de twee weken die nog resteerden tot het vertrek van Trump als president en de machtsoverdracht aan de huidige president Joe Biden.

Na de machtswisseling besloot Facebook de schorsing van Trump voor te leggen aan zijn eigen controleurs, maar het Oversight Board is het daar helemaal niet mee eens. "Het is de taak van Facebook om noodzakelijke en gepaste straffen op te leggen voor ernstige overtredingen van zijn beleid. De taak van het Board is om te controleren of de regels van Facebook passen bij zijn beleid, waarden en bij mensenrechten. Door een vage straf op te leggen en daarna het Board te vragen het op te lossen, ontwijkt Facebook zijn verantwoordelijkheden. Het Board wil dat Facebook een duidelijke straf toepast en onderbouwt."

Gezien de ernst van de rellen en het gevaar van geweld vindt het Oversight Board het op zich terecht dat de accounts van Trump werden geschorst. Maar dat die schorsing "voor onbepaalde tijd" is, is volgens het Board niet in orde. Die straf staat namelijk niet in de regels van Facebook. "De normale straffen van Facebook zijn verwijdering van berichten, opleggen van een tijdelijke schorsing of permanente uitschakeling van een account", aldus het 'gerechtshof'.

De oordelen van het Oversight Board zijn bindend. Facebook zegt in een reactie dat de schorsing van Trump "noodzakelijk en juist" was. Over de onbepaalde duur van de straf meldt Facebook: "We nemen het besluit van het Board in overweging en zullen een duidelijke en gepaste actie bepalen. In de tussentijd blijven de accounts van Trump geschorst."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,130
Diesel1,748

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions