Clicky

 
Transport Online - De Jonge wil vaccinatiebewijs nog voor zomer geregeld hebben

De Jonge wil vaccinatiebewijs nog voor zomer geregeld hebben

De Jonge wil vaccinatiebewijs nog voor zomer geregeld hebben
04-05-2021 23:43 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet wil begin juni een besluit nemen over de invoering van een vaccinatiebewijs. De Tweede Kamer heeft daarna drie weken de tijd om zich te buigen over alle aspecten van zo'n bewijs, waarmee mensen straks weer kunnen reizen. schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Wat hem betreft kan Nederland dan nog voor de zomervakantie inhaken op de Europese verordening die ten grondslag zal liggen aan het vaccinatiebewijs. Brussel streeft ernaar die verordening op 21 juni van kracht te laten worden.

De Europese lidstaten hebben daarna zes weken de tijd om de verordening door te voeren. De Jonge wil de vaart erin. "Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, acht ik het echter van belang geen tijd te verliezen en van start te gaan zodra dat medisch en technisch verantwoord is." De Tweede Kamer heeft de Jonge al verzocht om niet te wachten tot de zomer met de invoering.

Met een vaccinatiebewijs kunnen mensen straks ook evenementen in Nederland bezoeken waarvoor ze zich dan niet meer vooraf hoeven te laten testen. Ook zouden mensen na terugkeer in Nederland vanuit een land met een zeer hoog coronarisico mogelijk niet in (tegen die tijd verplichte) quarantaine hoeven en na vijf dagen ook geen test meer hoeven te doen. Voorwaarde is volgens de minister dat er genoeg onderzoek is gedaan naar de kans dat een gevaccineerd persoon toch nog iemand anders kan besmetten met corona. Hij vraagt nog adviezen aan deskundigen over medische aspecten. Ook moeten er nog veel juridische en technische voorbereidingen worden getroffen.

Een negatief testbewijs en een vaccinatiebewijs moeten op dezelfde app komen te staan. Aan een groen vinkje voor een activiteit in Nederland mag echter niet af te lezen zijn of het daarbij om een test of een vaccinatie gaat. Het kabinet wil daarmee de privacy van gebruikers van de app waarborgen en (indirecte) vaccinatiedwang vermijden. De Tweede Kamer is daar ook beducht voor. Voor reizen naar het buitenland moeten wel meer gegevens zichtbaar zijn voor de landen waar de reis naar toe gaat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen