Clicky


Amsterdamse raad wil uitleg over kampioensfeest Ajax

Amsterdamse raad wil uitleg over kampioensfeest Ajax
03-05-2021 11:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - [update] Partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen uitleg van burgemeester Femke Halsema over de vele fans die zondag bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax.

"Wij feliciteren Ajax van harte met het 35e kampioenschap", schrijft de Amsterdamse VVD op Twitter. "De beelden van een grote mensenmassa zonder enige afstand van elkaar zijn echter pijnlijk, nu we nog steeds helaas te maken hebben met corona." De liberalen willen dan ook van de burgemeester horen wat de afwegingen waren om niet in te grijpen bij het kampioensfeest.

De ChristenUnie in de hoofdstad heeft ook schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur over de handelwijze van zondag. "Hoewel het kampioenschap voor #Ajax en de supporters natuurlijk fantastisch is, is wat gisteren gebeurde onacceptabel", zegt fractievoorzitter Gerjan van den Heuvel op Twitter. De partij wil de schijn van rechtsongelijkheid voorkomen, "alsof het in dit geval toegestaan zou zijn omdat het Ajax betreft". De ChristenUnie wil onder meer weten waarom er geen noodverordening is afgekondigd voor de omgeving van het stadion.

12.000 supporters

Ook de SP wil weten wat de afwegingen zijn geweest van de burgemeester, zegt fractievoorzitter Erik Flentge. "Maar als er iets te vieren is, terwijl een regering aan het versoepelen is, zijn mensen niet zo makkelijk koest te houden", ziet hij in. "Dat zagen we ook op Koningsdag en in Leeuwarden bij het kampioenschap van Cambuur."

Bij de ArenA kwamen zo'n 12.000 supporters hun voetbalclub toejuichen na het behalen van de landstitel. Ze stonden dicht op elkaar en hielden zich niet aan de coronaregels. De gemeente liet zondag al weten dat er niet is ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigingen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions