Transport Online - Viruswaarheid eist maandag in kort geding afschaffing van alle coronamaatregelen

Viruswaarheid eist maandag in kort geding afschaffing van alle coronamaatregelen

Viruswaarheid eist maandag in kort geding afschaffing van alle coronamaatregelen
02-05-2021 10:25 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:15 uur] De actiegroep Viruswaarheid eist maandag in een kort geding in de rechtbank in Den Haag afschaffing van alle resterende coronamaatregelen. Aanvankelijk zou het kort geding alleen gaan over de avondklok, maar de actiegroep heeft besloten de vordering uit te breiden naar alle vrijheidsbeperkende maatregelen.

De avondklok liep woensdagochtend na ruim drie maanden af. De Staat verzocht daarom tot intrekking van het kort geding. Viruswaarheid weigert dit en grijpt het kort geding nu aan om de voorzieningenrechter te vragen alle coronamaatregelen te beëindigen. "De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken", zegt jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid zondag.

Pols zegt dat de staat verdragsrechtelijke verplichtingen negeert. "Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan", zegt Pols. Nederland had volgens hem de noodtoestand moeten uitroepen en die moeten melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

Volgens Viruswaarheid schoof de regering met de invoering van de coronaspoedwet ook de nationale wetgeving opzij. Pols: "Nederland verkeert op dit moment in een rechtsvrije ruimte. Hier is geen ruimte voor mitsen en maren. De rechter heeft de verplichting deze situatie te beëindigen."

De zitting begint maandag om 11.00 uur en is te volgen via een livestream.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen