Clicky

 
Transport Online - Rutte: niet trots op wat ik teruglees in notulen ministerraad

Rutte: niet trots op wat ik teruglees in notulen ministerraad

Rutte: niet trots op wat ik teruglees in notulen ministerraad
29-04-2021 19:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - "Ik ben ook niet trots wat ik teruglees", zei demissionair premier Mark Rutte in het debat over de notulen van de ministerraad over zijn eigen opmerkingen die daarin zijn opgetekend. Vooral dat hij instemde met de opmerking van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen dat coalitiepartijen niet kritischer mogen zijn dan de oppositie, is "ongepast", zei hij. Toch is het af en toe bespreken van Kamerleden "niet te vermijden", meent Rutte.

Verschillende ministers lieten zich negatief uit over kritische Kamerleden van de coalitie. Ook de minister-president deed daar uitgebreid aan mee. Zo blijkt dat hij "weinig begrip" had voor coalitie-Kamerleden die zich op hun eigen onderwerp profileren in de media en daarbij ook kritiek uiten op het kabinet. "Ik had het niet erg gevonden als ik die opmerking niet gemaakt had", zei Rutte daarover op vragen van SP-leider Lilian Marijnissen.

Volgens de premier is het evenwel onvermijdelijk dat er in de wekelijkse ministerraad zo nu en dan Kamerleden onderwerp van gesprek zijn. Bijvoorbeeld omdat de Kamer officieel opdrachtgever van het kabinet is, en ze mede-wetgevers zijn. Soms eist de Kamer bijvoorbeeld iets van een bewindspersoon waarbij "er een spanning zit tussen snelheid en zorgvuldigheid". Zo'n opdracht wordt dan in het kabinetsberaad besproken.

Ook blikken de ministers vaak terug en vooruit op belangrijke debatten in de Tweede en Eerste Kamer. "Het is ook een team. Soms is het even stoom afblazen als iemand een heel heftig Kamerdebat heeft gehad, dat gebeurt soms. Die emotie kan dan ook in de ministerraad", zegt Rutte. Dit is wel de "gevoeligste" context waarin politici besproken kunnen worden, gaf hij toe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,984
Diesel1,608

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions