Clicky

 
Transport Online - Verwachte aantal prikken deze week lager dan eerdere schatting

Verwachte aantal prikken deze week lager dan eerdere schatting

Verwachte aantal prikken deze week lager dan eerdere schatting
29-04-2021 12:37 | Coronavirus | auteur ANP

BILTHOVEN - In Nederland worden deze week minder coronavaccins toegediend dan eerder werd verwacht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schatte eerst dat 729.732 prikken gezet zouden worden, maar heeft die verwachting donderdag naar beneden bijgesteld. Op het coronadashboard van de overheid staat nu dat 649.762 mensen een dosis zullen ontvangen tussen 26 april en 2 mei. Dat zijn er 11 procent minder dan de aanvankelijke inschatting.

"Dit heeft alles met de aanvoer van vaccins te maken", zegt een woordvoerster van het RIVM. Met name de leveringen van AstraZeneca vielen de laatste tijd tegen. Vanaf volgende week voorziet het instituut een toename. Zondag worden grote partijen vaccins verwacht. "Die moeten in de dagen daarna worden uitgereden. Je ziet het effect niet meteen in de cijfers, maar wel in de loop van de week." De aanvoer van de belangrijkste leverancier, Pfizer/BioNTech, is stabiel. De fabrikant levert zelfs meer dan afgesproken.

Het verwachte aantal op het coronadashboard kan overigens in de praktijk ook anders uitpakken. Op het coronadashboard staat daarover een disclaimer: "Het echte aantal kan anders zijn, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen of door problemen met de leveringen van vaccins."

Rekenfout

Het RIVM moest donderdag ook al de berekening van het aantal reeds toegediende prikken bijstellen. Door "een rekenfout" waren 220.000 doses teveel gerekend. Volgens gecorrigeerde cijfers zijn tot en met afgelopen dinsdag 5,17 miljoen coronavaccins toegediend.

Uit de wekelijkse rapportage over de vaccinatiecampagne blijkt dat vorige week, tot en met zondag, bijna 634.000 prikken zijn gezet. Dat zijn er ruim 90.000 per dag. Als de laatste verwachting uitkomt, gaat het tempo momenteel dus omlaag in plaats van omhoog, zoals eigenlijk de bedoeling is.

Volgens het RIVM-rapport stond de teller zondag in totaal op 4,99 miljoen prikken. Bijna 3,9 miljoen mensen kregen een eerste prik, 1,1 miljoen mensen hadden er toen al twee gekregen. Zij zijn dus volledig gevaccineerd tegen het virus. Van de meeste coronavaccins zijn twee doses nodig voor de hoogst mogelijk bescherming. Alleen bij het vaccin van Janssen volstaat één prik.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,481
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats