Clicky


Eis OM in hoger beroep: Tot 5,5 jaar cel voor brute woningoverval op 78-jarige vrouw in Almere

Eis OM in hoger beroep: Tot 5,5 jaar cel voor brute woningoverval op 78-jarige vrouw in Almere
28-04-2021 15:59 | Misdaad | auteur Redactie

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen twee mannen uit Amsterdam langdurige gevangenisstraffen geëist. Het OM vindt dat een 44-jarige man een gevangenisstraf van 5,5 jaar moet worden opgelegd. De andere verdachte (34) zou een celstraf van 5 jaar moeten krijgen volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

De mannen worden verdacht van een zeer brutale woningoverval in Almere. Volgens het OM hebben zij een 78-jarige vrouw in haar huis overvallen. Daarbij deden zij zich voor als pakketbezorgers van DHL. “De vrouw werd op de grond gesmeten en gekneveld”, aldus de AG in zijn requisitoir. Er is veel geld buitgemaakt, zo’n 600.000 euro.

De verdachten, leden van de voormalige motorclub No Surrender, zijn door de rechtbank in Lelystad op 23 november 2018 veroordeeld tot 4,5 en 4 jaar. De officier van justitie had tegen beiden een jaar meer gevangenisstraf geëist. Tegen de oudere verdachte is een hogere straf geëist en opgelegd omdat hij in het bezit was van een pistool. Beide verdachten zijn in hoger beroep gegaan.

Een paar maanden na de overval wordt een stoffelijk overschot gevonden in het Veluwemeer. De politie doet onderzoek. In dat onderzoek komt informatie naar boven over de woningoverval. Ook blijkt de dode vrouw de ex van de zoon van het slachtoffer in deze zaak te zijn. “Hoewel de moord nog niet is opgelost, is wel duidelijk wie er achter de overval hebben gezeten”, zegt de AG, “beide verdachten, een 37-jarige vrouw en de vrouw die dood is aangetroffen in het Veluwemeer.”

Het OM wilde naast de beide verdachten ook de 37-jarige vrouw vervolgen voor de overval. Maar de rechter heeft in oktober 2020 bepaald dat het OM dat niet mag. De reden daarvan is dat een agent de vrouw onschendbaarheid had toegezegd, in ruil voor informatie over de dood van de vrouw in het Veluwemeer. Wel is zij woensdag voor het gerechtshof in Leeuwarden gehoord als getuige over de woningoverval.

Onder meer uit haar verklaring blijkt de betrokkenheid van de twee verdachten zegt de AG. “Maar niet alleen daaruit. Ook uit telefoongesprekken, een chatgesprek, de financiële gegevens van de verdachten na de overval, hun gedrag en de opgenomen gesprekken.”

Hoe dan ook is er sprake van een zeer laffe overval op een hoogbejaarde vrouw, waarbij de daders het slachtoffer hebben vastgebonden en hulpeloos hebben achtergelaten. “De overval was goed en professioneel voorbereid.”

Het gerechtshof in Leeuwarden maakt na de inhoudelijke zitting bekend wanneer het uitspraak doet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions