Clicky

 
Transport Online - Koning: Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen

Koning: Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen

Koning: Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen
27-04-2021 13:47 | Binnenland | auteur ANP

EINDHOVEN - "Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen." Met die woorden sloot koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven dinsdag af. Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vertrokken even voor 13.30 uur uit Eindhoven, in dezelfde voertuigen als waar ze mee aankwamen. Even daarvoor bedankte de koning Eindhoven voor de gastvrijheid. Hij zei dat hun harten uitgaan naar de mensen die geen feest kunnen vieren doordat ze dierbaren zijn kwijtgeraakt of bijvoorbeeld momenteel in een ziekenhuis of op de ic moeten werken.

De koning vierde zijn 54e verjaardag. Net als zijn verjaardag van vorig jaar was het feest vanwege het coronavirus in aangepaste vorm. Bij de activiteiten in Eindhoven was geen publiek. Willem-Alexander benadrukte even voor het einde van het bezoek in een gesprek met journalisten te hopen dat volgend jaar weer meer contact met mensen mogelijk is. Máxima bedankte Eindhoven voor de mogelijkheid die de familie kreeg om toch Koningsdag op deze manier te vieren. Ze sprak de wens uit dat het "beetje bij beetje" weer mogelijk wordt om meer te kunnen doen.

De koning en zijn gezin arriveerden rond 11.00 uur in een karavaan van oude en nieuwe auto's op het terrein van de Tech Campus. De koning reed met Amalia voorop in een oude DAF die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italië. Maxima zat in een auto op zonne-energie van Lightyear. Zij zei later dat ze het leuker had gevonden als ze er wat meer in had kunnen scheuren. Willem-Alexander zei over de rit in de DAF: "Heel bijzonder dat ik nu in het echt met mijn dochter, de volgende generatie, erin mocht rijden. Is echt fantastisch geweest."

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma wachtte de familie op. Daarna gingen ze digitaal met Eindhovenaren in gesprek, op afstand via een scherm. De familie kreeg een voorproefje van het concert van de groep The Streamers, die later vandaag optreedt vanaf het afgesloten plein bij de Koninklijke Stallen in Den Haag. De band zong Our House van Crosby, Stills, Nash & Young. "Our house is a very very fine house", verwees de koning naar de songtekst van Our House. "Jullie zijn van harte welkom in ons huis voor een fantastisch concert vanavond."

De familie deed nog mee aan een quiz en een talkshow en kreeg allerlei technische snufjes te zien. In die talkshow drukte Willem-Alexander Nederlanders op het hart mensen aan te dragen voor een mogelijke koninklijke onderscheiding. Door de coronaregels was de verslaglegging van het feest in Eindhoven vooral toebedeeld aan de televisie, op een enkele uitzondering en een fotomoment bij aankomst en vertrek na. Journalisten konden wel vragen stellen aan de koninklijke familie. In dat gesprek vertelde prinses Amalia (17) dat ze zich nog niet zo bezighoudt met haar toekomst. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima richt zich eerst vooral op haar eindexamen en plannen voor haar tussenjaar, zei ze.

De Oranjes reizen nu terug naar Den Haag waar ze bij Paleis Noordeinde de repetitie van het optreden van The Streamers bijwonen. Koningsdag wordt, net als vorig jaar, afgesloten met een Nationale Toost. Aan dat proostmoment werkt de koning mee. Of ook overige leden van de koninklijke familie, die vorig jaar via een scherm het glas hieven, te zien zijn, is nog niet bekend. Het is het tweede jaar op rij dat Koningsdag in aangepaste vorm wordt gevierd. Vorig jaar werd de landelijke feestdag omgedoopt tot 'Woningsdag' en vonden er digitale festiviteiten plaats. Willem-Alexander en zijn gezin woonden die bij vanuit hun woonhuis Paleis Huis ten Bosch. Het is de achtste Koningsdag van Willem-Alexander, die sinds 2014 op 27 april wordt gevierd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden