Clicky


WHO ziet Indiase coronavirusvariant nog niet als zorgwekkend

WHO ziet Indiase coronavirusvariant nog niet als zorgwekkend
26-04-2021 20:24 | Coronavirus | auteur ANP/DPA/RTR

GENÈVE - Over de coronavirusmutatie die in India rondwaart moeten niet te snel conclusies worden getrokken, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De in december ontdekte variant is vooralsnog niet opgenomen in de categorie zorgwekkend. Toch weren veel landen, waaronder Nederland, vluchten uit India.

Het aantal besmettingen in India is de afgelopen weken in sneltreinvaart gestegen, maar het is volgens een WHO-woordvoerder nog onduidelijk of de Indiase variant daarvoor verantwoordelijk is. Het kan bijvoorbeeld ook liggen aan de talrijke festivals en andere evenementen waar Indiërs massaal op afkomen. Ook kan de besmettelijkere Britse coronavariant een rol spelen. De WHO heeft die net als de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant wel als zorgelijk aangewezen.

WHO-baas Tedros noemt de situatie in India "meer dan hartverscheurend". Hij kondigt extra hulp aan, zoals veldhospitalen. Ook gaan er 2600 WHO-medewerkers meer naar India.

Joe Biden

Joe Biden heeft maandag gebeld met de Indiase premier Narendra Modi. De Amerikaanse president zegde nauwe samenwerking toe in de strijd tegen Covid-19. De VS sturen noodhulp waaronder zuurstofapparaten, vaccinmateriaal en medicijnen.

India rapporteerde maandag meer dan 350.000 besmettingen in een etmaal. In totaal heeft het land met 1,3 miljard inwoners meer dan 17 miljoen besmettingen gemeld. Het officiële dodental door de virusuitbraak loopt richting de 200.000, maar het daadwerkelijke aantal sterfgevallen ligt volgens kenners veel hoger.