Clicky

 
Transport Online - Duurzame scheepvaart een stap dichterbij dankzij Europese initiatiefwet

Duurzame scheepvaart een stap dichterbij dankzij Europese initiatiefwet

Duurzame scheepvaart een stap dichterbij dankzij Europese initiatiefwet
26-04-2021 14:47 | Algemeen | auteur Redactie

BRUSSEL - Het Europees Parlement stemt vandaag over een belangrijke initiatiefwet over de verduurzaming van de scheepvaart. PvdA-Europarlementariër Vera Tax is als schaduwrapporteur nauw betrokken bij de totstandkoming van het wetsvoorstel: “Wij zetten met dit voorstel een aantal belangrijke stappen als sociaaldemocratische fractie. Om de klimaatdoelen te halen, moet elke sector meedoen, dus óók de scheepvaart."

Maar liefst 90 procent van alle goederen bereikt Europa via zee. Gezamenlijk zijn deze schepen verantwoordelijk voor vier procent van de gehele Europese broeikasgastuitstoot, dat is evenveel als heel België uitstoot. Europese milieuwetgeving voor de maritieme sector bestaat er echter nauwelijks. Dat kan zo niet langer, vindt Tax:

"We willen de maritieme sector in het emissiehandelssysteem opnemen zodat deze sector gaat betalen voor haar CO2-uitstoot. Daarnaast investeren we in duurzame brandstoffen en aandrijving die geen broeikasgassen uitstoten, denk aan waterstof en windkracht. En in tegenstelling tot de luchtvaart heeft de scheepvaart nog een wereld te winnen als het gaat om digitalisering. Als je precies meet wanneer een schip aankomt in de haven, kan je net als bij vliegtuigen zorgen dat er tijdig een plek vrij is. Dit voorkomt urenlang met ronkende motor voor de haven dobberen. Tel uit je winst en energiebesparing."

Naast CO2 en methaan stoten schepen ook zwaveloxiden en stikstofoxiden uit, die verantwoordelijk zijn voor lucht- en watervervuiling. Dit heeft directe gevolgen voor de gezondheid van mensen. Vera Tax: "Elke dag werken we hard aan het verduurzamen van de transportsector, zodat onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van een groene en gezonde planeet. Het is in 2021 niet langer acceptabel dat zo'n belangrijke sector als de scheepvaart nog altijd drijft op zeer vervuilende brandstoffen. Zo zullen we onze klimaatdoelstellingen nooit halen. We hebben geen tijd te verliezen om nu de juiste keuzes te maken voor een groene, gezonde toekomst."

Vandaag stemt het Europees Parlement over de amendementen en morgen vindt de finale stemming plaats. Deze initiatiefwet vormt een duidelijke oproep aan de Europese Commissie om snel met wetgeving voor de verduurzaming van de maritieme sector te komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden