Clicky


Veroordeling voor vrachtwagenchauffeur die inreed op file A12 toen hij met telefoon bezig was

Veroordeling voor vrachtwagenchauffeur die inreed op file A12 toen hij met telefoon bezig was
26-04-2021 14:33 | Ongevallen | auteur Redactie

UTRECHT - Een 40-jarige man uit Velserbroek is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur. Ook moet hij voor tien maanden zijn rijbewijs inleveren. De vrachtwagenchauffeur was eind oktober 2017 bezig op zijn telefoon en reed daardoor in op een file op de A12 bij De Meern. Bij die aanrijding waren zes auto’s betrokken. Eén bestuurder raakte zwaargewond.  

Ongeluk

De vrachtwagenchauffeur reed op 30 oktober 2017 in de spits op de A12 bij De Meern. Om op de juiste rijbaan te komen moest hij drie rijbanen opschuiven. De matrixborden boven die rijbanen knipperden. Bovendien gold volgens getuigen 600 meter voor de plek van het ongeval al een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. Later werd dat 50 kilometer per uur.

Volgens de vrachtwagenchauffeur reed hij met 60 à 70 kilometer per uur richting de gewenste rijstrook. Een getuige heeft verklaard dat ze steeds langzamer moesten rijden en dat het verkeer op een gegeven moment stil stond. Rond 16:30 uur reed de vrachtwagenchauffeur in op de file waarbij de betrokken auto’s op elkaar werden gedrukt.

Whatsapp

Uit de verkeersongevallenanalyse komt naar voren dat de vrachtwagenchauffeur 600 meter voor de plek van het ongeval al werd gewaarschuwd voor de naderende file. Naast onderzoek ter plekke is ook de telefoon van de chauffeur onderzocht. Hieruit blijkt dat hij vlak voor het ongeluk Whatsapp opende en in een chat een foto maakte. Dit deed hij terwijl hij in zijn vrachtwagen zijwaarts richting een andere rijbaan reed. In totaal was hij 17 seconden op zijn telefoon bezig. Vlak daarna vond de aanrijding plaats. 

Schuld en straf

De rechtbank is van oordeel dat – met name door de combinatie van onvoorzichtig rijden en actief telefoongebruik – het ongeluk aan de vrachtwagenchauffeur kan worden toegerekend. Hij heeft zeer onvoorzichtig en onoplettend gehandeld. Als gevolg hiervan liep een medeweggebruiker zwaar lichamelijk letsel op, namelijk een lage dwarslaesie. Het slachtoffer is maanden na het ongeval overleden.

De rechtbank is het met de officier van justitie en de advocaat van de chauffeur eens dat uit het dossier niet kan worden afgeleid dat zijn dood het gevolg is van het ongeval. De rechtbank spreekt de man daarom voor dit deel van het ten laste gelegde vrij. Voor het bewezenverklaarde legt de rechtbank een taakstraf op van 140 uur. Ook mag de man 10 maanden lang geen motorrijtuigen besturen. Dit betekent dus ook dat hij zijn werk gedurende die tijd niet kan doen.

De straf is lager dan door de officier van justitie geëist. Die had om een taakstraf van 200 uur en een rijontzegging van 18 maanden gevraagd. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar wat bij vergelijkbare zaken is opgelegd.