Transport Online - EU sleept AstraZeneca voor de rechter om trage levering vaccins

EU sleept AstraZeneca voor de rechter om trage levering vaccins

EU sleept AstraZeneca voor de rechter om trage levering vaccins
26-04-2021 14:16 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen vaccinmaker AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmaceut levert al maanden veel minder coronavaccins dan is afgesproken, zo licht een commissiewoordvoerder het besluit toe. De commissie en de 27 EU-landen willen dat de farmaceut zich aan het contract houdt en versneld de beloofde doses levert.

"Onze prioriteit is te zorgen dat leveringen van Covid-19-vaccins plaatsvinden om de gezondheid van EU-burgers te beschermen", twittert EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). "Daarom hebben we gezamenlijk met alle lidstaten besloten om een ​​gerechtelijke procedure aan te spannen tegen AstraZeneca. Elke dosis telt. Elk vaccin redt levens."

De commissie heeft namens de lidstaten 300 miljoen doses bij AstraZeneca aangekocht, met een optie op nog eens 100 miljoen. Voor die optie heeft de EU inmiddels bedankt.

Leveringsverplichtingen

Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal voldoet de Brits-Zweedse fabrikant bij lange na niet aan zijn leveringsverplichtingen. In de eerste drie maanden van het jaar ontving de EU nog geen 30 miljoen doses, waar minstens 100 miljoen doses waren beloofd. "Delen uit het contract zijn niet gerespecteerd en het bedrijf heeft geen betrouwbare strategie bedacht voor een tijdige levering van de vaccins", aldus de commissiewoordvoerder.

AstraZeneca reageert "teleurgesteld" op de juridische actie. "Na een ongekend jaar van wetenschappelijke ontdekkingen, zeer complexe onderhandelingen en productie-uitdagingen staat ons bedrijf op het punt bijna 50 miljoen doses aan Europese landen te leveren voor eind april, in lijn met onze verwachtingen", verklaart de farmaceut. "Wij hebben de aankoopovereenkomst met de Europese Commissie volledig nageleefd en zullen onszelf krachtig verdedigen in de rechtszaal." Het bedrijf "verwelkomt deze kans om dit geschil zo snel mogelijk op te lossen".

Verzuurde verstandhouding

Vrees om de verstandhouding met de farmaceut op het spel te zetten is er volgens een EU-bron niet. Die is al voorgoed verzuurd. Ook Nederland steunt de rechtszaak. "Doel is zo snel mogelijk krijgen wat we besteld hebben als EU", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). "In onze ogen doet AstraZeneca dat niet naar wat we zouden mogen verwachten. We hebben nog steeds een tekort aan vaccins."

Een handvol EU-landen, onder wie zwaargewichten Duitsland en Frankrijk, zag een gang naar de rechter aanvankelijk niet zo zitten. Ze wilden vooral samenwerken met het bedrijf om toch aan de beloofde vaccins te komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,568

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen