Clicky


'Britse premier wilde liever 'stapels lijken' dan lockdown'

'Britse premier wilde liever 'stapels lijken' dan lockdown'
26-04-2021 14:07 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson krijgt kritiek vanwege uitspraken die hij achter gesloten deuren zou hebben gedaan. Hij zei volgens de krant Daily Mail liever te zien dat "duizenden lijken zich opstapelen" dan een nieuwe lockdown op te leggen. De regering noemt die beschuldiging onzin, maar de oppositie eist dat de zaak wordt opgehelderd.

De krant opende op de voorpagina de aanval op de premier met de kop "Boris: laat duizenden lijken zich maar ophopen". De Daily Mail schreef niet waar de informatie precies vandaan kwam, maar in andere media werd al snel de link gelegd met een ruzie tussen de premier en zijn voormalige topadviseur Dominic Cummings.

Cummings stond bekend als de rechterhand van Johnson en als het brein achter de succesvolle campagne om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te krijgen. De invloedrijke adviseur stapte eind vorig jaar plots op, naar verluidt na een interne machtsstrijd binnen de regering. Hij ontpopt zich nu als uitgesproken criticus van de premier.

Klucht

Minister van Defensie Ben Wallace nam het op voor Johnson. Er klopt volgens hem niets van het bericht van de Daily Mail. "Niets van dit alles is serieus te nemen, zei de minister tegen Sky News. Hij zei dat Johnson hard werkt aan de aanpak van de pandemie en omschreef de aanhoudende beschuldigingen als een klucht.

Vanuit de oppositie wordt echter geëist dat Johnson de zaak zelf komt ophelderen in het parlement. "Deze uitspraken zijn weerzinwekkend. Als dit klopt, heeft Boris Johnson de plicht om op te stappen", zei fractievoorzitter Ian Blackford van de Schotse SNP. Hij zei dat het schandaal binnen de Conservatieve Partij van Johnson steeds groter wordt.

Cummings

Ex-topadviseur Cummings ontstak vrijdag op zijn blog in een tirade over zijn voormalige baas. Hij beweerde onder meer dat Johnson de renovatie van zijn appartement stiekem wilde financieren met gedoneerd geld. Cummings zou de premier toen hebben voorgehouden dat zoiets "onethisch, dom en mogelijk illegaal" is. Downing Street sprak het bericht tegen.

De integriteitsrel krijgt volop aandacht in Britse media en komt voor de conservatieven van Johnson op een bijzonder ongunstig moment. Britten gaan binnen over anderhalve week naar de stembus voor regionale verkiezingen.