Clicky


Franse onderneming Total staakt aardgasproject Mozambique

Franse onderneming Total staakt aardgasproject Mozambique
26-04-2021 10:38 | Financieel | auteur ANP

PARIJS - Het Franse olie- en gasconcern Total stopt voorlopig met een enorm aardgaswinningsproject in het uiterste noorden van Mozambique. Het geweld in de regio van de provincie Cabo Delgado dwingt de onderneming alle activiteiten te staken, meldt het bedrijf maandag. Het personeel is teruggetrokken en bouwcontracten zijn opgezegd met een beroep op overmacht.

In het enorme project waar al circa 10 jaar aan wordt gewerkt, steken meerdere buitenlandse oliemaatschappijen samen naar schatting 50 miljard euro en het zou het arme Mozambique tot een van de grootste producenten van vloeibaar aardgas (LNG) moeten maken. Total was van plan 20 miljard in het project te stoppen en heeft er al 15 miljard voor opzij gelegd.

Het epicentrum van dit aardgasproject zou de haven Palma worden, niet ver van de Tanzaniaanse grens. De voorbereidingen voor de aardgaswinning duren echter al heel lang en de regio heeft nog niet kunnen profiteren van de delfstoffen. Sinds 2017 is er een bende actief die onder de naam Shabaab opereert en zich een tak van Islamitische Staat noemt. In maart hebben deze strijders Palma aangevallen en sindsdien woedt er een hevige strijd.

Het is onduidelijk wat de link tussen Shabaab en Islamitische Staat daadwerkelijk inhoudt. In de regio heerst al heel lang armoede en de centrale regering in de 1800 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad Maputo had daar tot de vondst van aardgas in de provincie en voor de kust ervan, weinig belangstelling voor. De voorbereidingen voor de winning van het gas hebben ondertussen veel gemeenschappen door onteigeningen of gedwongen verhuizing ontwricht. De 'jihadisten' komen volgens waarnemers bijna allemaal uit een streek ten zuiden van Palma. In de regio zijn behalve de strijdkrachten van het land ook particuliere milities actief die zijn ingehuurd om gasprojecten te beschermen.