Clicky


50PLUS-bestuur op ramkoers met partijleider Den Haan

50PLUS-bestuur op ramkoers met partijleider Den Haan
23-04-2021 13:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAN - Bij 50PLUS is opnieuw ruzie uitgebroken. De nieuwe partijleider Liane den Haan "heeft een volstrekt onwerkbare situatie veroorzaakt", beklaagt het hoofdbestuur van 50PLUS in haar nieuwsbrief. Den Haan zou weigeren samen te werken met het bestuur, en zelfs hebben gedreigd uit de partij te stappen.

"Ondergetekenden kennen geen enkele democratische partij waar een lijsttrekker per dictaat wil bepalen wie er op de topplaatsen Tweede Kamerlijst komt of die op straffe van ontwrichting van de partij wil bepalen welk bestuur er komt", schrijven vijf leden van het hoofdbestuur (HB). Zij zijn allen opnieuw beschikbaar bij de verkiezingen op 8 mei. 50PLUS-leden mogen zich dan uitspreken over het nieuwe hoofdbestuur.

Den Haan is politiek leider en het enige Tweede Kamerlid van 50PLUS. Al eerder uitte de Eerste Kamerfractie kritiek op de nieuwe koers. Zo wilde Den Haan niet verder met een pensioenwet van haar voorgangers. Het wetsvoorstel werd in de Tweede Kamer overgenomen door de SP.

De bestuurders stellen in de mail dat Den Haan "bij herhaling" zou hebben gedreigd met stopzetting van de campagne wegens het interne conflict. "Het HB kon kiezen tussen een nieuwe en publicitair funeste rel of zich grotendeels er bij neerleggen." Ook zou voormalig ANBO-voorzitter Den Haan "voornamelijk (ex) ANBO-mensen" hebben aangenomen. "50Plussers verdwenen na kortere of langere tijd", klagen de bestuurders.

Den Haan noemt de uitlatingen van het bestuur "ongelofelijk onprofessioneel. Zo ga je niet met elkaar om. Maar het is helaas wel de partijcultuur die ik binnen 50PLUS aan heb getroffen en waar de partij al jaren om bekend staat." De fractievoorzitter en partijleider zegt zich niet te herkennen in de aantijgingen. Het statement van de bestuursleden "laat helaas zien dat er bij 50PLUS heel wat moet gebeuren voordat er een cultuur is waar ik voor sta".

50PLUS wordt al jaren geteisterd door interne conflicten. Voormalig partijleider Henk Krol vertrok met slaande deuren en ook Den Haan was al snel betrokken bij ruzies met partijgenoten.