Clicky

 
Transport Online - Janko van der Baan, Scania: 'Uitstel kilometerheffing funest voor snelle verduurzaming'

Janko van der Baan, Scania: 'Uitstel kilometerheffing funest voor snelle verduurzaming'

Janko van der Baan, Scania: 'Uitstel kilometerheffing funest voor snelle verduurzaming'
22-04-2021 17:03 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

BREDA - Andermaal trapt de Nederlandse overheid op de rem in het verduurzamen van het bedrijfswagenpark. Nadat eerder de elektrische vrachtwagen het ondergeschoven kindje was in de uitvoeringsagenda Stadslogistiek, door het uitstellen van de subsidieregeling, heeft Minister Nieuwenhuizen nu de Tweede Kamer geïnformeerd dat de voorgenomen kilometerheffing voor vrachtwagens minstens tot 2027 wordt uitgesteld.

Een belangrijk onderdeel van deze kilometerheffing was de financiering van de vergroening van de vaderlandse transportvloot. Scania Nederland Managing Director Janko van der Baan is duidelijk in zijn oordeel en spreekt over een gemiste kans. “Hiermee wordt wederom een belangrijke pijler onder de verduurzaming gesloopt. Het wordt op deze manier vrijwel onmogelijk om aan de doelstellingen van, notabene, diezelfde overheid te voldoen.”

Van der Baan heeft dan ook begrip voor de reactie van TLN voorzitter Elisabeth Post. Zij noemde in een eerste reactie de overheid ‘een onbetrouwbare gesprekspartner’. “We praten al jaren over de kilometerheffing als een middel om de verduurzaming van transport in Nederland voor een deel te financieren. Uitgangspunt blijft dat de totale lasten voor de sector hierdoor niet mogen stijgen,” vult Van der Baan aan.

De kilometerheffing biedt ook een mogelijkheid om prijsdifferentiatie door te voeren voor hernieuwbare brandstoffen. Van der Baan: “Door de brandstoffen met de minste CO2 reductie hoger te beprijzen dan, bijvoorbeeld, hernieuwbare brandstoffen kunnen we ook meer sturen op de groene doelstellingen. Bijkomend voordeel is dat een dergelijke heffing makkelijker terug te sluizen is naar de branche. Accijnzen op brandstoffen verdwijnen allemaal op de grote hoop in de schatkist en daar ziet de sector niets van terug.”

Janko van de Baan hoopt dat het nieuwe kabinet, met een nieuw mandaat, zich realiseert dat dit een doodlopende weg en de duurzame ontwikkelingen in transport voor minstens vier jaar vertraagt. “Scania heeft zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een breed programma duurzame oplossingen; van biogas en HVO tot plug-in hybrides en batterij-elektrische voertuigen. Voor elke transporttoepassing hebben we een oplossing. Nú is de overheid aan zet en die geeft niet thuis; jammer,” is zijn afsluitende conclusie.

Foto's

  • Jeda-Fence
  • Jeda-Fence
  • Nic. van der Spek
  • Jan Kruis
    MVO


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions