Transport Online - Vermiste duikbootbemanning Indonesië heeft zuurstof tot zaterdag

Vermiste duikbootbemanning Indonesië heeft zuurstof tot zaterdag

Vermiste duikbootbemanning Indonesië heeft zuurstof tot zaterdag
22-04-2021 11:43 | Buitenland | auteur ANP

JAKARTA - De bemanning van de vermiste Indonesische onderzeeër beschikt in elk geval nog tot zaterdag over zuurstof. Dat meldt de marine, die een grote zoekactie is begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala-402 op te sporen.

De duikboot met 53 bemanningsleden verdween woensdag tijdens oefeningen ten noorden van Bali. De onderzeeër had toestemming gevraagd om te duiken en daarna ging het contact verloren. Later is gelekte olie gevonden en dat wijst op mogelijke schade aan boord.

De marine van Indonesië heeft zes schepen en een helikopter naar het gebied gestuurd om te zoeken naar de duikboot. Het gaat onder meer om vaartuigen met sonarapparatuur. Die gebruiken geluid om voorwerpen te detecteren. De zoekactie richt zich op het gebied waar de olie is gevonden.

De autoriteiten houden rekening met een scenario waarin de bemanning door een storing de controle over de onderzeeër heeft verloren. De stafchef van de marine zegt dat inmiddels een object is waargenomen op een diepte van 50 tot 100 meter. Dat heeft volgens hem een "grote magnetische kracht".

Indonesië krijgt ook ondersteuning uit het buitenland. Maleisië en Singapore hebben al schepen gestuurd. Die arriveren de komende dagen. Het gaat onder meer om de MV Swift Rescue, een gespecialiseerd reddingsvaartuig. Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië hebben ook hulp aangeboden.

Experts waarschuwen dat de bemanning mogelijk niet meer gered kan worden als de duikboot op een diepte van 700 meter ligt. Voor die diepte is het vaartuig niet gemaakt. Een woordvoerder van de marine zei tegen KompasTV dat de in Duitsland gebouwde onderzeeër kan opereren op een diepte van 250 tot 500 meter.

Onderzeebootongelukken hebben in het verleden vaker een noodlottige afloop gehad. Zo verging de Russische kernonderzeeër Koersk in 2000 nadat een torpedo aan boord was ontploft. Sommige bemanningsleden wisten nog enige tijd te overleven in het zwaar beschadigde vaartuig, maar uiteindelijk kon geen van de 118 mensen aan boord worden gered.

In 2003 verloren zeventig Chinese militairen het leven aan boord van een duikboot van de Ming-klasse. Ze zouden tijdens een oefening zijn gestikt door technische problemen. Dat gold als een van de ernstige militaire ongevallen in vredestijd voor China.

De verdwijning van een Argentijnse onderzeeboot hield eind 2017 de gemoederen bezig. Het vaartuig werd uiteindelijk na ongeveer een jaar teruggevonden. Alle 44 opvarenden waren om het leven gekomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen